Avocado leaves, typically considered as pruning residues, possess a significant amount of bioactive compounds. This research aimed to optimize the extraction of phenolic compounds from Hass avocado leaves using microwave-assisted extraction (MAE) and response surface method (RSM). The extraction yield and total phenolic content (TPC) were maximized by determining the optimal process conditions, which were found to be 47°C for 5 minutes and a solid/solvent ratio of 1.13 g dry leaf/100 mL, respectively. The predicted values of all models were found to be statistically significant (p <0.001). The aqueous extracts' antidiabetic and antioxidant activities were 64.59% and 235.6 mg TE/100 g, respectively. The amount of TPC was 591.76 μg GAE/g extract, and chlorogenic acid was the main phenolic component. These results indicated that MAE proved efficient with low energy consumption, yielding phenolic-rich avocado leaf extracts, which possess high antioxidant and antidiabetic activities.
Keywords: Avocado (Persea americana Mill.) microwave-assisted extraction response surface method (RSM) antidiabetic pruning wastes
Suleyman Demirel University Scientific Research Projects Unit
FAB-2021-8258
We acknowledge the Suleyman Demirel University Scientific Research Projects Unit for funding this research.
Budama atığı olan avokadonun yaprakları biyoaktif bileşenler bakımından zengindir. Bu çalışmanın amacı, Hass çeşidi avokado yapraklarından fenolik bileşiklerin mikrodalga destekli ekstraksiyon (MAE) ile ekstraksiyon parametrelerini yanıt yüzey yöntemi (RSM) ile optimize etmektir. Ekstraksiyon verimi ve toplam fenolik madde miktarı (TPC) için optimum proses koşulları sırasıyla 47°C'de 5 dakika ve 1.13 g kuru yaprak/100 mL olarak belirlenmiştir. Tüm modellerin tahmin edilen değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p <0.001). Sulu ekstraktların antidiyabetik ve antioksidan aktiviteleri sırasıyla % 64.59 ve 235.6 mg TE/100g olarak belirlenmiştir. TPC miktarı 591.76 μg GAE/g ekstrakt olup ana fenolik bileşen klorojenik asittir. Bu sonuçlar, MAE'nin düşük enerji tüketimi ile yüksek antioksidan ve antidiyabetik aktivitelere sahip fenolik bakımından zengin avokado yaprağı ekstreleri vererek etkili olduğunu kanıtladı.
Avokado (Persea americana Mill.) Mikrodalga destekli ekstraksiyon Yanıt yüzey yöntemi (RSM) antidiyabetik budama atığı
FAB-2021-8258
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FAB-2021-8258 |
Early Pub Date | August 16, 2023 |
Publication Date | October 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 48 Issue: 5 |