ZnO nanoparticles having different size and morphology were obtained by thermal decomposition method with long chain amine ligand and their physical and chemical characterization were comprehensively investigated. Zinc complexes were synthesized by two phase method and this precursor was used for the synthesis of ZnO nanoparticles in high temperature environment. Decomposition behaviour of the mixture with long chain amine precursor was monitored by Fourier Transformed Infrared Technique together with X-Ray Diffraction patterns to analyze the crystal features of the obtained nanocrystals. Transmission Electron Microscopy unveiled the morphological behaviour and crystalline properties of the nanoparticles which show a great homogeneity and monodispersity from the geometrical perspective. Long chain amine precursor concentration was great actor on the formation and growth behaviour of the ZnO nanoparticle as results indicated.
Farklı boyut ve morfolojiye sahip ZnO nanopartikülleri uzun zincirli amin ligandı kullanılarak termal bozundurma yöntemi ile elde edilmiş ve fiziksel ve kimyasal karakterizasyonları kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Çinko kompleksleri iki fazlı yöntemle sentezlendikten sonra bu öncü reaktif yüksek sıcaklık kullanılarak ZnO nanoparçacık üretimi için vektörleştirildi. Uzun zincirli amin kimyasalını da içeren karışımın bozunma davranışları ve aynı zamanda elde edilen nanokristal özelliklerinin tayini için Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Tekniği ile X-Işını Kırınım metotları kullanıldı. Transmisyon Elektron Mikroskobu, geometrik açıdan homojenlik ve monodispersite gösteren nanoparçacıkların morfolojik davranışlarını ve kristal özelliklerini ortaya koymuştur. Sonuçların gösterdiği gibi, uzun zincirli amin kimyasalının konsantrasyonu, ZnO nanoparçacığının oluşumu ve büyüme davranışı üzerinde büyük bir aktördür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Material Production Technologies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2022 |
Submission Date | December 16, 2021 |
Acceptance Date | March 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 1 |