Yozgat ilinde 2014-2015 yıllarında yürütülen bu çalışmada, BA 29 anacına aşılı “Deveci” armut çeşidine ait fidanlara uygulanan bitki gelişimini teşvik eden Y4 (Pseudomonas putida btyp B, Pseudomonas agarici 62/5 + Bacillus atrophaeus AR-51 + Rhodococcus erythropolis AR-49), Y5 (Pseudomonas fluorescens 58/3 + Pseudomonas putida AR-93 + Bacillus pumilus AR-102 + Bacillus licheniformis AR-133) ve Y6 (Pseudomonas fluorescens btyp A 48/3 + Bacillus licheniformis AR-121+Bacillus subtilis AR-134 + Bacillus subtilis AR-116) bakteri kombinasyonlarının, fidanların vejetatif gelişimine, yaprak alanına, klorofil ve bitki besin maddesi içeriğine, topraktaki bakteri popülasyonunun yoğunluğuna etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda tüm bakteri uygulamaları kontrole göre fidan gövde çapı gelişiminde öne çıkmışlardır. Y6 uygulaması, ikinci yılda en yüksek taç genişliği (56.18 cm) sağlamıştır. En fazla yıllık sürgün uzunluğu ikinci yılda Y4 ve Y6 uygulamalarından elde edilmiştir. Bakteri uygulamalarının yaprak makro besin elementlerinden N, P ve Mg, mikro besin elementlerinden Mn ve Zn içeriklerinde artış sağladığı, yaprak alanındaki artışların da istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |