Amaç: Bu araştırma; anjiyografi yapılan koroner arter hastalarında geleneksel
besin ögelerinin kullanımı belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte
yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 399 Koroner arter hastası oluşturmuştur.
Veriler hastaların sosyo-demografik özelliklerini ve kullanılan geleneksel
besin ögelerini sorgulayan anket ile toplanmıştır. Veriler SPSS 20,0 paket
programı ile tanımlayıcı istatistik ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Hastaların geleneksel besin ögelerinin kullanma oranı % 29,3 olarak
belirlendi. Geleneksel besin ögelerinde en çok kullanılan bitkinin sırasıyla;
meyan kökü (% 5,5), ginseng ve sarımsak
(% 3,5) ile zencefil(% 3,3) olduğu saptandı. Geleneksel besin ögelerini
kullanma oranının okuryazar olmayanlarda (p>0,05), 65 yaşından küçük
(p>0,05) ve erkek olan hastalarda, (p>0,05), sigara (p>0,05) ve alkol (p<0,05)
kullanmayanlarda (p>0,05), beden kitle indexi normal olanlarda
(p>0,05) daha fazla olduğu tespit
edildi. Hastaların geleneksel besin ögelerinin kullanılması yöneliminde ki
etkenler sorgulandığında hastaların % 14,8 i bir aktar/ lokman hekim tavsiyesi
ile kullanmaya başladıklarını belirtmişlerdir. eczacıların tavsiyesi ile
başlayanlar %3 iken; hemşirelerden gelen tavsiye oranı % 0,5 olarak
saptanmıştır.
Sonuç: Koroner arter hastalarda geleneksel besin ögelerini kullanma oranı
yüksek olduğu ve hastaların bu konuda bilgi sahibi olmadıkları bulunmuştur. Geleneksel besin kullanma durumu, kişilerin
sosyo-demografik özelliklerine göre değişiklik göstermemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2019 |
Submission Date | July 19, 2019 |
Acceptance Date | September 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 3 |