The aim of this study was to determine the level of
understanding of microorganisms and to determine the current misconceptions of
elementary school, middle school, high school and university students. The
sample of the research; In Bayburt province, a randomly selected primary school
(n = 30), a secondary school (n = 30), a high school (n = 30) and Bayburt
University final year students (n = 30) are the students. In the research,
developmental research method (latitude) was used. The data were collected by
the Conceptual Understanding Test and semi-structured interview developed by
the researchers. With the Conceptual Understanding Test, students' knowledge
levels and misconceptions related to the characteristics of microorganisms were
determined. In addition, semi-structured interview was used to learn the
students' feelings and thoughts about this concept. Findings from the tests and
interviews show that the understandings related to the characteristics of
microorganisms are in different categories. In fact, misconceptions were
encountered in all levels of learning related to the properties of
microorganisms.
Bu araştırma; ilkokul, ortaokul, lise
ve üniversite son sınıf seviyelerinde öğrenim gören öğrencilerin
mikroorganizmaların özelliklerini anlama düzeyleri ve mevcut kavram
yanılgılarının belirlemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini;
Bayburt ilinde bulunan, rastgele seçilmiş bir ilkokul (n=30), bir ortaokul
(n=30), bir lise (n=30) ve Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf
öğrencileri (n=30) oluşturmaktadır. Araştırmada, gelişimci araştırma yöntemi
(enlemsel) kullanılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen
Kavramsal Anlama Testi (KAT) ve yarı yapılandırılmış mülakat ile toplanmıştır.
Kavramsal Anlama Testi ile öğrencilerin mikroorganizmaların özellikleriyle
alakalı bilgi düzeyleri ve kavram yanılgıları tespit edilmiştir. Bunun yanında
öğrencilerin bu kavrama yönelik duygu ve düşüncelerini öğrenebilmek için yarı
yapılandırılmış mülakattan yararlanılmıştır. Test ve mülakatlardan elde edilen
bulgular, mikroorganizmaların özellikleriyle alakalı olan anlamaların farklı
kategorilerde yer aldığını göstermiştir. Hatta mikroorganizmaların
özellikleriyle alakalı bütün öğrenim seviyelerinde kavram yanılgıları ile
karşılaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 23, 2019 |
Submission Date | November 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |