In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, beta-carotene and lycopene in the fruits inside or outside of the red consumed fruit red with cherry, strawberry, blood orange, red apple, pomegranate, plum, grape fruit, purple berry, red grape, black grape, black berry, watermelon, Viburnumopulus L., red fig, nectarine and peach were determined by using High Performance Liquid Chromatography. Vitamin A, vitamin E, beta-carotene and lycopene in terms of the rich red fruits determined as grape fruit (1.64±0.14 µg/g), viburnumopulus L. (8.10±1.04 µg/g), blackberry (71.14±6:28 µg/g) and black grapes (50.16 ±4.92 µg/g), respectively. Same way vitamin A, vitamin E, beta-carotene and lycopene in terms of the poorest red fruits determined as plum (0.10±0.01 µg/g), red grape (0.11±0.01 µg/g), morello (6.46 ± 0.62 µg/g) and red fig (0.40±0.05 µg/g), respectively. The results of vitamin A and vitamin E, β-carotene and lycopene some fruit for would rather good source can be said. The differences at amounts of vitamin A and vitamin E, β-carotene and lycopene in fruits may be due kind of fruits, plant care and feeding to ecological conditions.
Bu çalışmada meyve olarak tüketilen içi yada dışı kırmızı olan kiraz, vişne, çilek, kan portakalı, kırmızı elma, nar, can eriği, greyfurt, mor dut, kırmızı üzüm, siyah üzüm, böğürtlen, karpuz, gilaburu, kırmızı incir, nektari ve şeftali gibi meyveler de A, E vitaminleri, β-karoten ve likopen miktarları Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. A vitamini, E vitamini, beta-karoten ve likopen bakımından en zengin kırmızı meyvelerin sırasıyla greyfurt (1.64±0.14 µg/g yaş ağırlık), gilaburu (8.10±1.04 µg/g yaş ağırlık), böğürtlen (71.14±6.28 µg/g yaş ağırlık) ve siyah üzüm (50.16 ±4.92 µg/g yaş ağırlık) olduğu belirlendi. Aynı şekilde A vitamini, E vitamini, beta-karoten ve likopen bakımından en fakir kırmızı meyvelerin ise sırasıyla can eriği (0.10±0.01µg/g yaş ağırlık), kırmızı üzüm (0.11±0.01 µg/g yaş ağırlık), vişne (6.46 ± 0.62 µg/g yaş ağırlık) ve kırmızı incir (0.40±0.05 µg/g yaş ağırlık) olduğu belirlendi. Bu sonuçlardan A ve E vitaminleri ile β-karoten ve likopen açısından bazı meyvelerin oldukça iyi kaynak olabilecekleri söylenebilir. Meyvelerdeki A ve E vitaminleri, β-karoten ve likopen miktarlarındaki farklılıklar ise meyvelerin cinsi, bitkinin bakımı, beslenmesi ve ekolojik koşullardan kaynaklanmış olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2016 |
Submission Date | December 28, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |