Hastaneler,
tanı ve tedavi amaçlı antibiyotiklerin yoğun şekilde kullanıldığı dolayısıyla
bakteri ve mayaların direnç kazanımlarının ve dirençli suşların yayılımının en
sık yaşandığı ortamlardır. Antibiyotik direncine sahip mikroorganizmaların
sayısındaki artış, mikroorganizma kaynaklı enfeksiyon tedavilerini olumsuz
etkilemekte ve ilaçlara alternatif olarak tıbbi bitkilerin (ekstrakt ve uçucu
yağlarının) kullanımı gündeme gelmektedir.
Çalışmada, hastane ortamında gelişen dört patojen
bakteri (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli ve Salmonella
spp.,) ve bir mayaya (Candida albicans)
karşı tıbbi amaçlı kullanılan, ticari on bir bitki uçucu yağının antimikrobiyal
aktivitelerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada broth dilüsyon ve oyuk agar
teknikleri kullanılmıştır. Bergamot (Citrus
bergamia) ve Isırgan otu (Urtica
dioica) uçucu yağlarının minimum inhibisyon konsantrasyonlarının (MIK) Gram
pozitif bakterilere karşı oldukça düşük olduğu (62.5 µL/mL), Gram negatif
bakteriler üzerinde ise test edilen on bir bitki uçucu yağının antimikrobiyal
aktivitesinin orta düzeyde (125-500 µL/mL)
kaldığı saptanmıştır. Adaçayı (Salvia
officinalis), Bergamot, Çam terebentin
(Pinus terebenthinae), Isırgan otu uçucu yağlarunın oyuk agar test
sonuçlarında Gram pozitif bakteriler üzerinde (13-30 mm) Gram negatiflere (8-18
mm) kıyasla daha etkin olmakla birlikte
her iki bakteri grubu üzerinde etkili olduğu, pelesenk ve Sedir ağacı (Cedrus libani) uçucu yağlarının test
edilen mikroorganizmalar üzerinde inhibisyon zonu oluşturmadığı, diğer test
edilen uçucu yağların ise sadece Gram pozitif bakteriler üzerinde etkili olduğu
belirlenmiştir. C.albicans
inhibisyonunun sadece Bergamot uçucu yağı ile gerçekleştiği (500 µL/mL)
belirlenmiştir. Pelesenk (Copaifera
officinalis) uçucu yağının test edilen mikroorganizmalar üzerinde her hangi
bir aktivite sergilemediği saptanmıştır. Bu çalışmanın tespit edilen
antimikrobiyal aktiviteler sebebi ile uçucu yağların mikroorganizmalar ile
mücadele etmede tamamlayıcı ve alternatif çözümler sunacağı, ayrıca bu
çalışmanın uçucu yağların antimikrobiyal etki mekanizmalarının tanımlanmasını
konu alan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Hospitals are the
places where antibiotics for diagnosis and treatment are heavily used thus
bacteria and yeast resistance gains and the spread of resistant strains are the
most frequent environments. The increase in the number of antibiotic resistant
microorganisms adversely affects the infection treatments caused by the
microorganism and for this reason, the use of medicinal plants (extracts and
essential oils) as an alternative to drugs is becoming widespread.
The
aim of this study is to determine the antimicrobial activity of the eleven
plant essential oils against the four pathogenic bacteria (Staphylococcus
aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella spp.,) and yeast (Candida
albicans). Broth dilution and well agar techniques were used in this study. The
minimum inhibitory concentration (MIC) of Bergamot (Citrus bergamia) and Nettle
(Urtica dioica) essential oils was found to be low (62.5 µL/mL), against Gram
positive bacteria and the antimicrobial activity of eleven plant essential oils
tested on Gram negative bacteria was found to be moderate (125-500 µL/mL). In
well agar test results, sage (Salvia officinalis), Bergamot, Pinus
terebenthinae, Urtica dioica were more effective on Gram positive bacteria (13-30 mm)
than Gram negative bacteria (8-18 mm) while Copaiba and Cedrus libani were not show any
inhibition zone on tested microorganisms and other tested essential oils have
antimicrobial activity against only Gram positive bacteria. It was determined
that C. albicans inhibition occurred only with Bergamot essential oil (500 µL /
mL). Rosewood (Copaifera officinalis) essential oil has not been found to
exhibit any activity on the all microorganisms tested. It was thought that essential oils will provide
complementary and alternative solutions to combat microorganisms due to the
antimicrobial activity detected, and this study will contribute to the studies
on the identification of antimicrobial action mechanisms of essential oils.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2019 |
Submission Date | March 8, 2019 |
Acceptance Date | July 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 4 |