Today, the active ingredients of the preparations used
in the treatment of some diseases can be completely herbal source. Some plants
or spice mixtures are known to have antiviral, antibacterial and antifungal
effects, and are known to be used as supplements to treat simple infections or
to strengthen the immune system as a preservative. The zahter used in the study
is a spice mixture that is consumed as breakfast in Southeastern Anatolia.
In this study; The antimicrobial effects of
zahterin Escherichia coli ATCC 25322, Pseudomonas aeruginosa DMS50071 SCOTTA,
Klebsiella pneumoniae ATCC 700603 were investigated by using the hollow agar
method. Zahterin ethanol and chloroform extracts were applied at 25mg / ml -
50mg / ml - 75mg / ml - 100mg / ml. 100% DMSO for negative control and
amoxicillin, clindamycin and penicillin for positive control were used.
According to the results; Zahter extract was found to be effective
against E. coli in its extract prepared with chloroform at concentrations of
25mg / ml-50mg / ml-75mg / ml and 100mg / ml (zone not seen, 18mm, 24mm, 27mm).
It was determined that Zahter extract inhibited the development of P. aeruginosa
in its extract prepared with chloroform at concentrations of 25mg / ml-50mg /
ml-75mg / ml and 100mg / ml (9mm, 11mm, 14mm, 27mm). Zahter extract was
observed to be effective against K. pneumoniae in its extract with chloroform
at concentrations of 25mg / ml-50mg / ml-75mg / ml and 100mg / ml (13mm, 17mm,
no zone, no zone). Zahter extract was found to be effective against K.
pneumoniae in its extract with ethanol at concentrations of 25mg / ml-50mg /
ml-75mg / ml and 100mg / ml (13mm, 17mm, no zone, no zone seen). But it did not
affect E. coli and P. aeruginosa. In addition, zahter extract with chloroform
was found to have a stronger antimicrobial effect than zahter extract made with
ethanol.
Günümüzde bazı hastalıkların tedavisinde
kullanılan preparatların etken maddeleri tamamen bitkisel kaynaklı
olabilmektedir. Bazı bitkilerin veya baharat karışımlarının antiviral, antibakteriyel
ve antifungal etkilerinin olduğu bilinmekte olup basit enfeksiyonların tedavi
edilmesinde veya koruyucu olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
takviye edici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çalışmada kullanılan zahter de
özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kahvaltılık olarak tüketilen bir baharat
karışımıdır.
Bu çalışmada; zahterin Escherichia coli ATCC 25322, Pseudomonas
aeruginosa DMS50071 SCOTTA, Klebsiella
pneumoniae ATCC 700603’ya karşı oyuk agar yöntemi kullanılarak antimikrobiyal
etkileri incelendi. Zahterin etanol ve kloroform ekstreleri 25mg/ml - 50mg/ml -
75mg/ml - 100mg/ml olarak uygulandı. Negatif kontrol için %100 DMSO, pozitif
kontrol için de amoksisilin, klindamisin ve penisilin kullanıldı.
Sonuçlara göre; Zahter ekstraktının 25mg/ml-50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/ml
konsantrasyonlarında (zon
görülmedi,18mm, 24mm, 27mm) kloroform ile hazırlanan ekstresinde E. coli’ye karşı etki ettiği belirlendi.
Zahter ekstraktının 25mg/ml- 50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/ml konsantrasyonlarında
(9mm, 11mm, 14mm, 27mm) kloroform ile hazırlanan ekstresinde P. aeruginosa’ye gelişimini engellediği
tespit edildi. Zahter ekstraktının 25mg/ml- 50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/ml
konsantrasyonlarında (13mm, 17mm, zon
yok, zon yok) kloroform ile hazırlanan ekstresinde K. pneumoniae karşı etki ettiği gözlendi. Zahter ekstraktının
25mg/ml- 50mg/ml- 75mg/ml ve 100mg/ml konsantrasyonlarında (13mm, 17mm, zon görülmedi, zon görülmedi) etanol
ile hazırlanan ekstresinde K. pneumoniae’ye
karşı etkili olduğu tespit edildi. Fakat E.
coli’ye ve P. aeruginosa’ya karşı
etki etmedi. Ayrıca kloroform ile yapılan zahter ekstresinin, etanol ile
yapılan zahter ekstresine göre daha güçlü bir antimikrobiyal etkiye sahip olduğu
tespit edildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2020 |
Submission Date | June 18, 2019 |
Acceptance Date | October 23, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |