Bu
araştırma potansiyel böbrek asit yükü (PRAL) düzeyi ile böbrek taşı oluşumu
arasındaki ilişkiyi ve beslenme durumunun PRAL düzeyine etkisini değerlendirmek
amacı ile gözlemsel vaka-kontrol olarak planlanmıştır.
Araştırma
Ocak-2017 ile Ocak-2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini böbrek
taşı hastalığı tanısı konulmuş 20-65 yaş arası 44 hasta birey ile 44 sağlıklı
birey oluşturmaktadır.
Çalışmanın
verileri anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak
toplanmıştır. Bireylerin bazı serum parametre düzeyleri analiz edilmiş ve
birçok antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca bireylerin diyetle besin
ögesi alımlarının saptanması amaçlı 24 saatlik geriye dönük besin tüketim
kayıtları ve besin tüketim sıklıkları detaylı bir şekilde alınmıştır. İstatistiksel
analizler; Ki-kare, Indepedent Sample-t testi, Pearson ve Spearman korelasyon
katsayısı analizleri ile değerlendirilmiştir.
Çalışmada
günde 2,5 porsiyondan az et ve et ürünleri tüketen erkek bireylerin PRAL
değerlerinin hasta grupta sağlıklı gruba göre daha yüksek olduğu bulunmuştur
(p<0,05). Ayrıca hasta grubundaki erkek bireylerin yaşları ile PRAL
değerleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Çalışma
sonunda bazı besin gruplarının fazla veya az tüketimlerinin PRAL düzeyini
etkileyebileceği düşünülmüştür. Ayrıca bireylerin PRAL düzeyinin böbrek taşı
oluşum risk faktörlerinden biri olabileceği düşünülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 4 |