Öğrencilerle sürekli iletişim ve etkileşim halinde olan öğretmenler öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ve yeme davranışlarının kazandırılmasında önemli bir rol modeldir. Bu çalışmada, öğretmenlerin beslenme bilgi düzeyleri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kesitsel çalışma Mayıs 2022-Temmuz 2022 tarihlerinde online olarak yürütülmüştür. Öğretmenlere beslenme bilgi ölçeği ve dijital sağlıklı diyet okuryazarlığı ölçeği uygulanmış, sosyodemografik özellikleri ile beslenme bilgi kaynakları sorgulanmıştır. Öğretmenlerin beslenme bilgi puanları 94,54±12,97 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %65,6’sının beslenme bilgi düzeyi orta-yüksektir. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olanların beslenme bilgi puanları daha yüksek bulunmuştur (p=0,013). Bilgi kaynağı olarak sağlık kurumu (p=0,007) ve kitap ve bilimsel kaynaklardan (p<0,001) yararlananların beslenme bilgi puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Beslenme bilgi düzeyi düşük-orta olanların dijital sağlıklı diyet okuryazarlığının, beslenme bilgi düzeyi yüksek olanlardan daha fazla olduğu gösterilmiştir (p=0,007). Öğretmenlerin büyük bir kısmının beslenme bilgi düzeyinin orta-yüksek olduğu görülmektedir. Beslenme bilgi düzeyinin arttırılmasında doğru bilgi kaynaklarına ulaşmak büyük önem taşımaktadır. Öğretmenler sağlıklı beslenme konusunda öğrenci ve ailelerine hem rol model olarak hem de doğru bilgi kaynaklarına yönlendirerek sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında önemli rol oynar. Dolayısıyla, çocukluktan adolesan döneme kadar sağlıklı beslenme ve yeme davranışlarının kazandırılması için öğretmenlerin beslenme bilgi düzeylerinin arttırılması ve beslenme ile ilişkili seminer ve eğitimlerin yaygınlaştırılması ve sürekli hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Beslenme Bilgi Düzeyi Beslenme Eğitimi Bilgi Kaynakları Dijital Sağlıklı Diyet Okuryazarlığı Öğretmen
Verilerin toplanmasında büyük katkıları olan Fatime Cin, Nizamettin Cin ve Sevgi Çataklı'ya çok teşekkür ederim
Schoolteachers who interact with students continuously and intensively are important role models for students to gain healthy eating habits and eating behaviors. In this study, it was aimed to evaluate teachers' nutrition knowledge, sources of nutrition information and digital healthy diet literacy. This cross-sectional study was conducted online between May 2022 and July 2022. Schoolteachers completed Nutrition Knowledge Scale and Digital Healthy Diet Literacy Scale and the questionnaire containing questions about sociodemographic characteristics and sources of nutrition information. Schoolteachers’ average scores of nutrition knowledge was found to be 94.54±12.97. About 65.6% of the participants had mid-to-high nutrition knowledge. Participants who had information about healthy nutrition had higher nutrition knowledge scores (p=0.013). Participants who used medical institution (p=0.007) and scientific books and publications (p<0.001) for nutrition information scored higher marks on the nutrition knowledge assessment. It was showed that Digital Healthy Diet Literacy of schoolteachers whose nutrition knowledge was low-to-mid were higher than schoolteachers whose nutrition knowledge was mid-to-high (p=0.007). Nutrition knowledge of most of schoolteachers were mid-to- high. It is crucial to select right information sources in order to increase nutrition knowledge. Teachers play an important role in promoting of healthy eating habits for students and their families by becoming role models and referring them to the right sources of information. Therefore, it is very important to enhance nutrition knowledge of school teachers and implement nutrition educations regularly in order to promote healthy nutrition and eating behaviors from childhood to adolescence.
Nutrition Knowledge Nutrition Education Information Sources Digital Healthy Diet Literacy Teacher
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 3 |