This study was conducted to evaluate the relationship between serum ferritin levels and metabolic syndrome in postmenopausal women. The study included 126 women aged 40-65 years who were registered at Sultangazi Fatma Bedri Akman Family Health Center. Data were collected through a face-to-face interview using a questionnaire. The content of the questionnaire included demographic information, anthropometric measurements, related blood parameters, "frequency of consumption of iron-rich foods", and "Menopause Specific Quality of Life Scale". The questionnaires were administered between September 2023 and December 2023. IBM SPSS 25.0 was used for statistical analysis of the data. The mean BKI of the women participating in the study was 33,28 kg/m2, and 68.3% of them were in the first degree obese category. In addition, 95.2% reported not using insulin. The most common chronic diseases were diabetes (45,2%) and hypertension (46%) , which are components of the metabolic syndrome. According to the results of the scale used in the study, the areas where quality of life was most affected were the vasomotor and physical areas.The study found a significant positive correlation between serum ferritin levels and total and LDL cholesterol levels (p=0,021). A significant negative correlation was found between serum ferritin level and body weight and waist / hip ratio (p=0,032; p=0,022). Regarding the frequency of consumption of iron-rich foods, 43.7 % of the subjects consumed eggs 5-6 times per week. A significant difference was found between the frequency of consumption of chicken meat and serum ferritin level, and between the frequency of consumption of oilseeds and serum iron level (p<0,05). According to this study, it is believed that serum ferritin level may be an important marker for the development of metabolic syndrome and control of its components.
Bu araştırmada; menopoz dönemi sonrasında serum ferritin düzeyinin kadın bireylerde metabolik sendrom ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Sultangazi Fatma Bedri Akman Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı olan, 40-65 yaş aralığındaki 126 kadın birey katılmıştır. Veriler anket aracılığıyla yüz yüze olacak şekilde görüşme sağlanarak toplanmıştır. Anket içeriğinde; demografik bilgiler, antropometrik ölçümler, ilgili kan parametreleri, “Demir yönünden zengin besin tüketim sıklığı” ve “Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği” bölümleri bulunmaktadır. Anket formları Eylül 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi için IBM SPSS 25.0 kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların BKİ ortalaması 33,28 kg/m2 olup, %68,3’ ü birinci derecede obez kategorisinde bulunmaktadır. Ayrıca %95,2’ si insülin kullanmadığını belirtmiştir. Bireylerde en fazla görülen kronik rahatsızlıklar, metabolik sendrom bileşenlerinden diyabet (%45,2) ve hipertansiyon (%46)’ dur. Araştırma sonuçlarına göre; yaşam kalitesinin en fazla etkilendiği alanlar vazomotor ve fiziksel alanlardır. Araştırma sonucunda, bireylerin serum ferritin düzeyinin; total kolesterol ve LDL kolesterol düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmuştur (p=0,021). Vücut ağırlıkları ve bel / kalça oranı ile serum ferritin düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,032; p=0,022). Demir yönünden zengin besin tüketim sıklığı sonuçlarında, bireylerin %43,7’ si haftada 5-6 kez olacak şekilde en çok yumurta tüketimi gerçekleştirmiştir. Tavuk eti tüketim sıklığı ile serum ferritin düzeyi ve yağlı tohumlar tüketim sıklığı ile serum demir düzeyi arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmaya göre, serum ferritin düzeyinin kısmen de olsa metabolik sendrom gelişimi ve bileşenlerinin kontrolü açısından önemli belirteç olabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition, Clinical Nutrition, Geriatrics and Gerontology, Obstetrics and Gynaecology |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2024 |
Submission Date | March 26, 2024 |
Acceptance Date | July 12, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 3 |