ÖZ
Son zamanlarda yeni COVID-19 varyantı vakalarının sayısı küresel olarak artmış göstermektedir. Bu durumda beklenen yeni salgınlara ve hastalığın yıkıcı etkilerine daha iyi yanıt verebilmek için COVID-19 deneyimlerinden ders çıkarmaya ve yeni önlemler almaya ihtiyaç oluşmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de Kayseri örneğinde COVID-19 tanısı alan bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişimleri araştırmayı amaçlamıştır. Bu kesitsel çalışma, COVID-19 PCR testi pozitif olan 18-65 yaş arası 479 katılımcı ile yapılmıştır. Veriler sosyodemografik veri formu kullanılarak çevrimiçi olarak toplanmıştır. Pandemi öncesi döneme göre katılımcıların beslenme özelliklerinde değişiklikler kaydedilmiştir. Sonuçlar, pandemi döneminde sağlıklı beslenmeye dikkat etmeyi arttıran katılımcı oranının %83,1 olduğunu göstermiştir. Yiyecek seçimleri bağışıklığı destekleyecek şekilde daha sağlıklı bir beslenme düzenine doğru değişmiştir. Pandemi öncesi döneme göre düzenli beslenme, bitkisel takviyeler kullanma ve evde yemek yeme sıklığı artmıştır (p<0,001). Ağırlık artışı olan ve olmayan bireyler arasında sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat etme sonuçları benzer bulunmuştur. Ortaya çıkabilecek yeni salgınlara karşı önlem almak için, bu sefer COVID-19'un beklenmedik ters etkisi ile beslenme konusunda daha tecrübeliyiz.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Etik Kurulu'ndan etik kurul onayı (Etik Kurul Onay No: 1/713) alınmıştır. Katılımcılara online platform üzerinden çalışma hakkında bilgi verilmiş ve bilgilendirilmiş onam formu aracılığıyla onamları alınmıştır.
Çalışmanın tüm katılımcılarına teşekkür ederiz.
ABSTRACT
The number of new cases of COVID-19 variants increasing globally in recent weeks. There is a need to learn lessons from COVID-19 experiences and take new measures to better respond to new epidemics and the devastating effects of the disease. This study aimed to investigate the changes in nutritional habits of individuals with COVID-19 diagnosis in the Kayseri sample in Turkey. This cross-sectional study was conducted with 479 participants aged 18-65 years who had positive COVID-19 PCR tests. The data were collected online using the sociodemographic data form. Changes in nutritional characteristics of participants compared to the pre-pandemic period were recorded. The results showed that the rate of participants who increased paying attention to a healthy diet during the pandemic was 83.1%. They changed their food choices towards a healthier pattern supporting immunity. Eating regularly, using nutritional and herbal supplements, and eating at home increased compared to the pre-pandemic period (p<0.001). The results were similar for paying more attention to healthy eating between those who gain and lose weight. To navigate emerging new epidemics, this time we are more experienced in nutrition with the upside-down effect of COVID-19.
Ethics committee approval (Ethics Committee Approval No: 1/713) was obtained from the Ethics Committee at Nuh Naci Yazgan University. Participants were informed about the study via the online platform, and their consent was obtained through an informed consent form.
Thanks to all of the participants of the study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2024 |
Submission Date | March 26, 2024 |
Acceptance Date | July 31, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 3 |