Small ruminant
breeding is one of the most important sources of livelihood in rural areas of
the Mediterranean region. Many shrubs in this region are important feed sources
for ruminants. On the other hand, in order to obtain maximum performance from
grazing livestock, grazing time and capacity should be determined correctly.
One of the ways of achieving this is to determine the feed value of grazing
species according to seasons. In addition, the small ruminants graze not only
the leaves of shrub species, but also shoot+leaves together. For this purpose,
a study was planned to reveal the nutritional content of leaf and leaf+shoots
of Terebinth (Pistacia terebinthus
L.) and Styrax Tree (Styrax officinalis L.) in spring, summer and autumn
periods in 2014. Research
was established according to randomized blocks factorial experimental design
with four replications in Kilis Maqius and CP, NDF, ADF, ADL, DMD, DE, ME and
RFV were investigated in fodder samples. According to results; the examined nutritional values were
found significant between species (except CP) and seasons, but
insignificant between feed types (except CP, NDF and RFV). Among species, it
was determined that Styrax Tree had higher feed quality than Terebinth. The
highest feed value was determined in spring, followed by summer and autumn.
Leaves had higher HP and NYD, and lower NDF than leaf+shoots. Consequently, it
was determined that both species were suitable for grazing in spring and summer
periods without needing an additional feed supplementation. It was also
revealed that animals grazing only leaves could attain a higher animal
performance.
Akdeniz bölgesi kırsal kesimde yaşayan
halkın en önemli geçim kaynaklarından biri küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir.
Bu coğrafyada yetişen pek çok çalı ve ağaç türleri ruminatlar için önemli yem
kaynağı durumundadır. Diğer taraftan otlayan hayvanlardan maksimum performans
elde edebilmek için tercih edilen türlerin otlatma zamanı ve kapasitesinin
doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın yollarından bir
tanesi otlanan çalı ve ağaç türlerin mevsimlere göre yem kalite özelliklerinin
belirlenmesidir. Ayrıca küçükbaş hayvanlar otlarken çalı türlerinin sadece
yapraklarını değil, ince sürgün+yapraklarını da birlikte otlamaktadırlar. Bu
bilgiler ışığında 2014 yılında Menengiç (Pistacia terebinthus L.)ve Tespih
çalısı (Styrax
officinalis L.)’nın yaprak ve
yaprak + sürgünlerin ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerindeki besin
içeriğini ortaya koymak için bu çalışma planlanmıştır. Araştırma Kilis
makiliklerinde, tesadüf bloklarında faktöriyel düzenlemeye göre, 4 tekrarlamalı
olarak kurulmuş ve bitki örneklerinde; HP, NDF, ADF, ADL, KMS, SE, ME ve NYD
belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; yem tipleri arasında (HP, NDF ve NYD
hariç) incelemeye alınan besin değerleri önemsiz bulunurken, türler (HP hariç)
ve dönemler arasında, önemli farklılıklar görülmüştür. Türler arasında tespih
çalısının, menengiç bitkisine göre daha yüksek yem kalitesine sahip olduğu
belirlenmiştir. En yüksek yem değeri, ilkbaharda belirlenmiş ve bunu sırasıyla
yaz ve sonbahar dönemleri takip etmiştir. Otlanan kısımlar açısından yapraklar,
yaprak+sürgünlerden daha yüksek HP ve NYD, daha düşük NDF oranına sahip
olmuştur. Sonuç olarak, ilave bir yem takviyesine gerek duyulmadan, her iki
türün, ilkbahar ve yaz dönemlerinde otlatılmasının uygun olduğu belirlenmiştir.
Ayrıca, çalıların sadece yapraklarını
otlayan hayvanların daha yüksek bir hayvansal performansa ulaşabileceği ortaya
konmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2019 |
Submission Date | May 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.