The effect of feeding with grinded safflower
seed (GSS) added mixed feed on the amounts of fatty acids composition and
cholesterol in chicken meat has been examined in this study. One-day-old
broiler chicks have been used in trial. Four groups were formed each of which
consisting of 30 chicks, 120 chicks in total. 4 different rations were prepared
by adding 0%, 2.5%, 5% and 10% grinded safflower seeds and were given to
groups. Ad libitum feeding for 6 weeks for the broiler chick group was applied.
In the group which was fed with 10% mixed feed including GSS, the cholesterol
values in chicken meat was significantly lower (P<0.05); and the
polyunsaturated fatty acid (PUFA) values was higher compared the control
(P<0.05). In conclusion, GSS addition to broiler diet decreased amount of
cholesterol and MUFA (monounsaturated
fatty acid) and increased amount of PUFA.
Bu tez
çalışmasında, öğütülmüş aspir tohumu (GSS) katkılı karma yemle beslemenin piliç
etinde yağ asitleri kompozisyonu ve kolesterol miktarına etkisi
araştırılmıştır. Denemede, 1 günlük yaştaki etlik civcivler kullanılmıştır. Her
bir grupta 30 adet olmak üzere toplam 120 adet etlik civciv kullanılarak 4 grup
oluşturulmuştur. Çalışmada, %0 (kontrol), %2.5, %5 ve %10 düzeylerinde
öğütülmüş aspir tohumu katılmak suretiyle 4 farklı rasyon hazırlanmış ve
gruplara verilmiştir. Etlik piliçlere 6 hafta süreyle ad libitum besleme uygulanmıştır. %10 öğütülmüş aspir tohumu (GSS)
içeren karma yemle beslenen grupta kontrol grubuna kıyasla, piliç etinde
kolesterol değerinin önemli oranda düşük (P<0.05), çoklu doymamış yağ
asitleri (PUFA) miktarının ise yüksek (P<0.05) olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, GSS’nun etlik piliç diyetine eklenmesi kolesterol ve tekli
doymamış yağ asitleri (MUFA) miktarını düşürmüş, PUFA miktarını ise
arttırmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2019 |
Submission Date | July 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.