Using labor,
capital, and land in production to meet human needs, the existence of
entrepreneurs who realize the organization of these factors of production and
take the possible risks is extremely important for the sustainability of
production. Therefore, entrepreneurship levels of agricultural enterprises were
determined within the scope of the study. As the research region, Konya
district of Ereğli province was chosen as the most intensively used
agricultural production areas, and a survey was conducted with 98 agricultural
enterprises which were determined according to stratified random sampling
method in the region and entrepreneurship levels of enterprises were
determined. In the determination of entrepreneurship levels, the
characteristics that should be in the entrepreneur are divided into five
components under the name of professionalism, management, opportunism,
strategic behavior, and cooperation. Each component was classified within
itself and variables were determined. The determined variables were scaled
according to the obtained data. Scores were determined by taking the average of
variables for each feature and class. Moreover, the average of all variables
was determined and the entrepreneurship coefficient was determined. This value
is determined as 3.75 according to the average of enterprises. As a result of
this determined value, the model was suggested to be used to reveal the
existing entrepreneurship skills.
İnsan
ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik üretimde emek, sermaye ve doğal kaynakları
kullanarak, bu üretim faktörlerinin organizasyonlarını gerçekleştirip, muhtemel
riskleri alan kişi olan girişimcilerin varlığı üretimin sürdürülebilirliği
açısından son derece önemlidir. Bu nedenle çalışmanın temel amacı tarım
işletmelerinin girişimcilik düzeyleri belirlemektir. Araştırma bölgesi olarak
tarımsal üretimin en yoğun olarak yapıldığı yer olan Konya ili Ereğli ilçesi
gayeli olarak seçilmiştir. Bölgede üretim faaliyeti gösteren ve tabakalı
tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 98 tarım işletmesiyle anket
yapılmış ve işletmelerin girişimcilik düzeyleri belirlenmiştir. Girişimcilik
düzeyini belirlemede girişimcide olması gereken özellikler profesyonellik,
yöneticilik, fırsatçılık, stratejik davranış ve iş birliği adı altında beş
bileşene ayrılmıştır. Her bir bileşen kendi içinde sınıflandırılmış ve
değişkenler belirlenmiştir. Belirlenen değişkenler elde edilen veriler doğrultusunda
ölçeklendirilmiştir. Her bir özellik ve sınıf için değişkenlerin ortalaması
alınarak skorlar belirlenmiştir. Ayrıca bütün değişkenlerin ortalaması alınarak
girişimcilik katsayısı hesaplanmıştır. Bu değer işletmeler ortalamasına göre
3.75 olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu değer sonucunda var olan girişimcilik
yeteneklerinin ortaya çıkarılmasında kullanılmak üzere model önerisinde
bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2019 |
Submission Date | November 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.