Birçok bitki patojeni, tarımsal ürünlerde çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bakteri, virüs, fungus gibi hastalık etmenleri hem arazi koşullarında hastalık oluşturarak, hem de hasat sonrası
enfeksiyon zararı devam ederek ekonomik kayıplara yol açabilmektedir. Hastalık etmenleri arasında bitki patojeni virüsler önemli bir yer tutmaktadır. Virüsler birçok konukçu bitkide oldukça
tahripkâr zararlara neden olabilmektedir. En yaygın ve ekonomik öneme sahip olan virüslerden birisi Domates lekeli solgunluk virüsü (TSWV)’ dür. Bu derlemede, TSWV’ nin tarımsal ürünlerde oluşturduğu zararlar (kantitatif ve kalitatif) ve ekonomik kayıplar ele alınmıştır.
A vast number of plant pathogens cause diseases in agricultural crops. All are subject to disease both in the field and post-harvest, the major groups of pathogens (including bacteria, viruses, fungi). Plant viruses have an important place among them. Many of plant viruses cause devastating diseases and often have wide host ranges. TSWV is one of the most widespread and economicallyimportant plant viruses. This review considers the cascade of events that link injuries caused by TSWV on crop stands to possible (quantitative and qualitative) crop losses (damage), and to the resulting economic losses.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 21, 2014 |
Submission Date | February 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 15 Issue: 1 |
Indexing and Abstracting