This study was conducted to determine the effects of squares and flowers removal on dry matter production and allocation, boll number and fruiting pattern of cotton plant (Gossypium hirsutum L.). Field experiments were conducted at research field of the Harran University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in years of 1998 and 1999 at southeastern of Turkey. Experiments were arranged in completely randomized block design with four replications. The Sayar 314 cotton (G. hirsutum L.) variety was used as plant material. Squares were removed through first two weeks of squaring (SR1-2), and flowers were removed with two weeks intervals from flowering initiation to the end of the tenth week of flowering (FR1-2, FR3-4, FR5-6, FR7-8, FR9-10) and control. Effects of removal treatments on investigated traits were different. SR1-2, FR1-2, FR3-4 and FR5-6 have higher dry matter than control and changed dry matter allocation among plant parts. All the treatments have lower boll number than control and removal of squares and flowers also changed boll percentage on positions and fruiting branches except on monopodium branches in both years.
Bu çalışma, 1998 ve 1999 yıllarında, pamukta (Gossypium hirsutum L.) tarak ve çiçek uzaklaştırmanın kuru madde üretimi ve birikimi, koza sayısı ve meyve dağılımı üzerine etkisinin saptanması amacıyla, Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bitki materyali olarak, Sayar 314 pamuk çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, taraklanma başlangıcından itibaren iki hafta boyunca oluşan tarakların (SR1-2), çiçeklenme dönemi başlangıcından başlayarak 10 hafta boyunca, ikişer hafta süreyle oluşan çiçeklerin (FR1-2, FR3-4, FR5-6, FR7-8, FR9-10) uzaklaştırılması ve Kontrol olmak üzere 7 konu uygulanmıştır. Generatif organ uzaklaştırmanın incelenen özelliklere etkisi farklı olmuştur. SR1-2, FR1-2, FR3-4 ve FR5-6 uygulamaları kontrole göre daha yüksek kurumadde üretmiş ve kurumadde birikimi farklı bitki aksamlarında farklı bulunmuştur. Kontrole göre tüm uygulamalar daha düşük koza sayısı oluşturmuştur ve her iki yılda da odun dalları hariç, tarak ve çiçek uzaklaştırma ile her pozisyondaki koza yüzdesi değişmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | April 20, 2016 |
Submission Date | April 18, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 20 Issue: 1 |
Indexing and Abstracting