Dünya genelinde, Salmonella spp. nörovirüslerden sonra en fazla besin zehirlenmesine
sebebiyet veren patojenik bakterilerdir. Salmonella
cinsine ait 2600’den fazla serovar tanımlanmış olup, bu cinse ait serovarların
en çok tercih ettiği konak kanatlı hayvanlardır. Dolayısıyla, Salmonella cinsine ait serovarlarının
sebebiyet verdiği gıda zehirlenmelerinin en yaygın olanı kümes hayvanları
etlerinin (özellikle tavuk eti ve bu etin kullanıldığı mamullerin)
tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman İli’nde tüketime
sunulan kümes hayvanı (tavuk) etlerinde Salmonella
cinsine ait bakterilerin yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için
Salmonella spp.’ye spesifik olarak
bağlanabilen manyetik mikro boncuklar kullanılmış ve immünomanyetik separasyon
(IMS) yapılarak bakteriler izole edilmiştir. Daha sonra tiramid amplifikasyonu
(TA) yardımı ile bu patojenik bakterilerin kanatlı etlerindeki bulunma oranları
belirlenmiştir. Bu çalışmada perakende olarak satılan tavuk etlerinden rastgele
olarak seçilen 124 örnek çalışılmış ve bunların 35 (% 28.23) adedinde Salmonella spp.’ye rastlanılmıştır.
Worldwide, species belonging to the
genus Salmonella are pathogenic
bacteria and are the second most food poisoning causative agents after
noroviruses. More than 2600 serovar of Salmonella
have been defined, and their primary reservoir is poultry. Therefore,
salmonellae serovars are most frequently associated with consumption of poultry
meat and poultry products, which leads to Salmonella-related
foodborne illnesses. The main purpose of this study was to determine the
prevalence of Salmonella spp. by use
of biotinyl-tyramide signal amplification from retail poultry (chicken) meat in
Adıyaman province. For this purpose, magnetic micro-beads which can
specifically bind to Salmonella spp.,
was used for isolation by applying Immunomagnetic Separation (IMS), and
Tyramide Amplification (TA) was used for detection of the bacteria in order to
determine the presence (by ratio) of Salmonella
spp. in poultry meat. In this study, 124 samples of poultry meat were studied
and 35 (28.23%) of them were Salmonella
positive.
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 20, 2017 |
Submission Date | February 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 21 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting