Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Azot Kullanım Etkinliğinin İyileştirilmesinin Tarım Ekonomisine Katkısının Değerlendirilmesi

Year 2018, Volume: 22 Issue: 1, 21 - 32, 27.03.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.311334

Abstract

Bu çalışma ile
2007-2011 yılları için tarımsal alanlarda azot kullanım etkinliğinin (AKE)
belirli oranlarda iyileştirilmesinin tarım ekonomisine katkısı bölgesel düzeyde
ölçülmektedir. Bu amaçla, Türkiye’de AKE’nin %5’ten maksimum AKE’ye ulaşması
sağlandığında azotlu kimyasal gübre kullanımından sağlanacak ekonomik fayda
ilgili yıllar için ortaya konulmaktadır. Yapılan araştırmadan elde edilen
sonuçlar neticesinde; AKE’nin iyileştirilmesi ile çiftçiler için önemli
ekonomik fayda sağlanacağı, hatta bu faydanın AKE maksimum seviyeye
çıkarıldığında toplam azotlu gübre satın alınması için yapılan harcamanın
yarısından fazla olacağı tespit edilmiştir. 2007-2011 yılları için azotlu
kimyasal gübre satın alınması için yapılan harcamadan sağlanan ekonomik fayda
%5 iyileştirme ve maksimum AKE’ye ulaşmada sırasıyla yıllık ortalama 0.49 ve 1.55
milyar TL olmaktadır.

References

  • Acar, M., Gül, M., 2015. Havuç Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı ve Değişimi: Konya İli Örneği, Journal of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University, 20(1):43-53.
Year 2018, Volume: 22 Issue: 1, 21 - 32, 27.03.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.311334

Abstract

References

  • Acar, M., Gül, M., 2015. Havuç Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı ve Değişimi: Konya İli Örneği, Journal of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University, 20(1):43-53.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Fethi Şaban Özbek

Publication Date March 27, 2018
Submission Date May 10, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Özbek, F. Ş. (2018). Türkiye’de Azot Kullanım Etkinliğinin İyileştirilmesinin Tarım Ekonomisine Katkısının Değerlendirilmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(1), 21-32. https://doi.org/10.29050/harranziraat.311334

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.