Yeni Kiraz Çeşidi Davraz®’ın Bazı Fiziksel ve Kimyasal özellikleri
Year 2019,
Volume: 23 Issue: 4, 391 - 399, 23.12.2019
Hasan Cumhur Sarısu
,
İsmail Demirtaş
Mehmet Aksu
,
Mesut Altındal
Abstract
Türkiye’de ‘Davraz’ ismi ile tescillendirilmiş yeni kiraz çeşidinin 0900
Ziraat ile aynı kalitede olması, özellikle Türkiye’nin sıcak bölgelerinde
yetiştirilmesi, erkenci üretim için oldukça büyük bir avantaj kazandıracağı
düşünülmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada ‘Davraz’ çeşidi ile yarı bodur ve
üzerindeki çeşidi erken meyveye dönüştürme özellikleri ile önemli olan Gisela 6
kiraz anacı ile yetiştirilmiş ‘Davraz’ ve ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşitleri
arasındaki meyve kalite özellikleri ile bazı mineral madde içerikleri
arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlanmıştır. 2014-2015 yılları arasında
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde (Eğirdir-Isparta-Turkey) yapılan bu çalışma
ile Gisela 6 anacı üzerindeki Davraz çeşidi, 0900 Ziraat çeşidine göre daha iri
meyveler oluşturmuş olup, sap uzunluğu ve kalınlığı 0900 Ziraat çeşidine göre
daha fazladır ki bu da yola dayanıklılık, raf ömrünün uzaması ve muhafazası
için ve dolayısıyla ihracat söz konusu olduğunda daha avantajlı bir çeşit
olarak karşımıza çıkmıştır. Diğer meyve kalite özellikleri 0900 Ziraat kiraz
meyvelerinin özellikleri ile benzer gerçekleşmiştir. Çeşitler arasında renk,
kimyasal meyve özellikleri ve meyve sertliği gibi parametrelerde istatistiksel
önemli farklılık bulunmamıştır. Çalışma ile 0900 Ziraat çeşidine alternatif
olarak ‘Davraz’ çeşidinin hem iç hem de dış pazar için oldukça ümitvar bir
çeşit olduğu ve özellikle Gisela 6 anacı gibi daha erkenci bir anaç ile
yetiştirildiğinde de hem üretici hem de milli ekonomi açısından önemli olduğu sonucuna
varılmıştır.
References
- Akçay, M.E., Burak, M., 2007. Comparison of Development, Yield And Fruit Characteristics Of Some Cherry Varieties On Different Rootstocks, V. National Horticulture Symposium, 1:110-113, Erzurum.
- Burak, M., Ergun, M.E., Pezikoğlu, F., 2002. Cultivation of hard-core fruit species in EU countries and expected developments in the near future, Horticulture in the stage of harmonization with the European Union, Ankara. 165-183.
- Christensen, J.V., 1972. Cracking in Cherries. III. Determination of cracking susceptibility. Acta Agriculturae Scandinavica, 22: 128-36.
- Demirsoy, L., Bilginer, Ş., 2000. The Effect of Chemical Applications on Cuticular and Epidermal Properties of Some Sweet Cherry Cultivars With Respect to Fruit Cracking Susceptibility. Turk J Agric For., 24: 541-550.
- Demirtaş, İ., Sarısu, H.C., Eryılmaz, İ., Karamürsel, Ö.F., Kafkas, S., 2006. Kiraz Çeşit ve Tiplerinin Pomolojik, Moleküler ve Genetik Yöntemlerle Karakterizasyonu. Meyvecilik Araştırma Enstitütsü Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, 48s. Eğirdir.
- Garcia, J.Q., Lezzoni, A., Pulawska, J., Lang, G., 2017. Cherries: Botany, Production and Uses. CAB International, London, UK, 551p.Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları, 1242p.
- Kaşka, N., 2001. Türkiye’nin Sert Çekirdekli Meyvelerde Üretim Hedefleri Üzerine Öneriler. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu. Yalova. 1-16p.Kunter, B., Baş, M., Kantoğlu, Y., Burak, M., 2009. Mutasyon Islahıyla Kirazda Yeni Tiplerin Geliştirilmesi. X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim, Ankara.
- Pinta, M., DeWele, G., 1975. Etalons Vdgdtaux Pour L'analyse Foliaire. In Le C6ntrole De L'alimentation Des Plantes Cultivdes [Plant standards for foliar analysis. In The Oil of Cultivated Plants]. Akademiai Kiado, Budapest, 159-172 pp.
- Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., 2015. Gisela 5 ve Kuşkirazı Anaçları Üzerine Aşılı Davraz ve 0900 Ziraat Kiraz çeşitlerinin Verim, Meyve Kalitesi ve Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi, 2(1): 9-15.
- Sarısu, H.C., Karamürsel, Ö.F., Gür, İ., Koçal, H., Yürekli Cengiz, Ö., Demirtaş, İ., Öztürk, F.P., 2010. The Performance of ‘0900 Ziraat’ Sweet Cherry Cultivar on Different Rootstocks. Acta Hortic. 1139: 167-171.
- Şevik, İ., Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., Eryılmaz, İ., Özyiğit, S., 2004. Kiraz Çeşit Adaptasyon Denemesi. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Proje Sonuç Raporu.
- Verner, L., 1957. Procedure for determining resistance of sweet cherry varieties to fruit cracking. Fruit Var. Hort. Dig. 12 (1): 3-4.
Some Physical and Chemical Fruit Properties of New Sweet Cherry Davraz®
Year 2019,
Volume: 23 Issue: 4, 391 - 399, 23.12.2019
Hasan Cumhur Sarısu
,
İsmail Demirtaş
Mehmet Aksu
,
Mesut Altındal
Abstract
The Davraz® new sweet
cherry cultivar having similar quality properties with ‘0900 Ziraat’ is
expected to provide advantages in earlier season supply to sweet cherry markets
with the production in warm regions of Turkey. In this study, it was aimed to
determine the differences between the fruit quality characteristics and some
mineral contents between ‘Davraz’ and ‘0900 Ziraat’ grafted on semi dwarf
Gisela 6 sweet cherry rootstock. In this study conducted in 2014-2015 at the
Fruit Research Institute (Eğirdir-Isparta-Turkey), the Davraz fruit on the
Gisela 6 was larger than ‘0900 Ziraat’ and its fruit stalks longer and heavier
than 0900 Ziraat fruit stalks advantageous for export and storage. Other fruit
quality characteristics were similar to ‘0900 Ziraat’ fruit. There were no
significant differences between fruit firmness, chemical properties and colour
values in cultivars. As an alternative to ‘0900 Ziraat’, the ‘Davraz’ is very
promising for both domestic and foreign markets with handling time, and it is
concluded that it is important both for the producer and the national economy
when it is grown with precious rootstock, especially Gisela 6.
References
- Akçay, M.E., Burak, M., 2007. Comparison of Development, Yield And Fruit Characteristics Of Some Cherry Varieties On Different Rootstocks, V. National Horticulture Symposium, 1:110-113, Erzurum.
- Burak, M., Ergun, M.E., Pezikoğlu, F., 2002. Cultivation of hard-core fruit species in EU countries and expected developments in the near future, Horticulture in the stage of harmonization with the European Union, Ankara. 165-183.
- Christensen, J.V., 1972. Cracking in Cherries. III. Determination of cracking susceptibility. Acta Agriculturae Scandinavica, 22: 128-36.
- Demirsoy, L., Bilginer, Ş., 2000. The Effect of Chemical Applications on Cuticular and Epidermal Properties of Some Sweet Cherry Cultivars With Respect to Fruit Cracking Susceptibility. Turk J Agric For., 24: 541-550.
- Demirtaş, İ., Sarısu, H.C., Eryılmaz, İ., Karamürsel, Ö.F., Kafkas, S., 2006. Kiraz Çeşit ve Tiplerinin Pomolojik, Moleküler ve Genetik Yöntemlerle Karakterizasyonu. Meyvecilik Araştırma Enstitütsü Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, 48s. Eğirdir.
- Garcia, J.Q., Lezzoni, A., Pulawska, J., Lang, G., 2017. Cherries: Botany, Production and Uses. CAB International, London, UK, 551p.Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları, 1242p.
- Kaşka, N., 2001. Türkiye’nin Sert Çekirdekli Meyvelerde Üretim Hedefleri Üzerine Öneriler. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu. Yalova. 1-16p.Kunter, B., Baş, M., Kantoğlu, Y., Burak, M., 2009. Mutasyon Islahıyla Kirazda Yeni Tiplerin Geliştirilmesi. X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim, Ankara.
- Pinta, M., DeWele, G., 1975. Etalons Vdgdtaux Pour L'analyse Foliaire. In Le C6ntrole De L'alimentation Des Plantes Cultivdes [Plant standards for foliar analysis. In The Oil of Cultivated Plants]. Akademiai Kiado, Budapest, 159-172 pp.
- Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., 2015. Gisela 5 ve Kuşkirazı Anaçları Üzerine Aşılı Davraz ve 0900 Ziraat Kiraz çeşitlerinin Verim, Meyve Kalitesi ve Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi, 2(1): 9-15.
- Sarısu, H.C., Karamürsel, Ö.F., Gür, İ., Koçal, H., Yürekli Cengiz, Ö., Demirtaş, İ., Öztürk, F.P., 2010. The Performance of ‘0900 Ziraat’ Sweet Cherry Cultivar on Different Rootstocks. Acta Hortic. 1139: 167-171.
- Şevik, İ., Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., Eryılmaz, İ., Özyiğit, S., 2004. Kiraz Çeşit Adaptasyon Denemesi. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Proje Sonuç Raporu.
- Verner, L., 1957. Procedure for determining resistance of sweet cherry varieties to fruit cracking. Fruit Var. Hort. Dig. 12 (1): 3-4.