Bu
çalışmada etlik piliç karma yemlerinde alternatif protein kaynağı olarak un
kurdunun kullanımı araştırılmıştır. Hayvan materyali olarak günlük yaşta 60
adet Ross 308 erkek etlik civciv kullanılmıştır. Civcivler 15 bireylik 4 gruba
ayrılmıştır. Un kurdu içermeyen, % 2, % 4 ve % 6 un kurdu (UK) içeren 4 farklı
karma yem hazırlanmıştır. Civcivler ilk hafta grup olarak ana makinasında daha
sonra bireysel metabolizma kafeslerinde barındırılmıştır. Çalışma 42 gün
sürdürülmüştür. Haftalık canlı ağırlıklar, canlı ağırlık artışları, yem
tüketimleri, yemden yararlanma oranları, besin madde sindirilebilirlikleri, organ
ağırlıkları ile canlı ağırlığa oranları, göğüs ve but eti besin madde kompozisyonları
incelenmiş ve göğüs eti için lezzet paneli yapılmıştır. Çalışma süresince (0-6.
haftalar) en yüksek canlı ağırlık artışı değerleri % 4 ve % 6 UK gruplarında
tespit edilmiştir. Kontrol ve % 2 UK
grupları, % 6 UK grubundan daha düşük canlı ağırlık artışı gösterirken, % 4 UK
grubuna benzerdir. Bu dönemde en yüksek yem tüketim değeri % 6 UK ve % 4 UK gruplarında tespit edilmiştir.
Deneme süresince grupların yemden yararlanma oranı, göğüs ve but eti besin
madde içerikleri ile göğüs etinin tat, koku, görünüş, sululuk ve genel izlenim
değerleri arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar bulunmamıştır.
Başlatma yemlerinin besin madde sindirilebilirlikleri arasında fark bulunmazken
bitirme yemlerinde en düşük ham yağ sindirilebilirlikleri % 4 UK grubunda saptanmıştır.
Elde edilen bulgular un kurdunun alternatif protein kaynağı olarak etlik piliç
karma yemlerinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 30, 2016 |
Submission Date | July 22, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 57 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.