The aim of this study is to reveal the possibility of
pasta, pudding, wafer meal, ice cream- bran mixture, vegetable and yoghurt
soups after determining their crude nutrient components and in vitro metabolic energy values.
Samples were for 24 hour incubation under in
vitro conditions according to Hohenheim Futterwerter Test (HFT). The amount
of total gas production was recorded at the 3rd, 6th, 9th,
12th, 24th, 48th, 72th and 96th
hours. Digestible organic matter (DOM), metabolic energy (ME) and net energy
lactation (NEL) ingredients were predicted according to total gas production
(GP) at the 24th hour.
The GO differences among the samples were found
statistically significant (P<0.05). When net GP amounts of the
24-hour-period were evaluated, the highest GP value was found out as 53.69 ml/
200 mg DM in pasta, whereas the lowest value was found out as 25.76 ml/ 200 mg
DM in ice-cream bran mixture. When DOM,
ME, and NEL ingredients were calculated using GP amounts determined at the 24th
hour, the highest value of DOM was found out (90.99) in pasta, the highest
value of ME was found out in pasta (12.31 Mcal/kg KM), and the highest value of
NEL was found out in wafer meal (8.73 MJ/kg KM).
Bu
araştırmanın amacı, makarna, puding, gofret unu, dondurma-kepek karşımı, sebze
ve yoğurt çorbalarının ham besin madde içeriklerinin ve in vitro metabolik
enerji değerinin belirlenerek ruminant beslemede kullanılabilirliğini ortaya
koymaktır. Örnekler Hohenheim Futterwerter Test (HFT) yöntemine göre in
vitro koşullarda 24 saatlik inkübasyona bırakılmıştır. Toplam gaz oluşum
miktarları 3., 6., 9., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde ölçülmüştür.
Örneklerde 24. saatteki toplam gaz oluşumuna göre organik maddelerin sindirim
derecesi (OMS), metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) içerikleri hesaplanmıştır.
Örnekler
arasındaki GO farkları istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Aynı
zamanda net GO miktarları değerlendirildiğinde ise, en yüksek GO miktarı 53,69
ml/ 200 mg KM makarnada, en düşük ise 25,76 ml/ 200 mg KM dondurma-kepek
karışımında bulunmuştur. Belirlenen GO miktarlarından yararlanılarak
hesaplanılan OMS, ME ve NEL içerikleri incelendiğinde, en yüksek OMS değeri (90.99)
sebze çorbasında belirlenirken en yüksek ME makarnada (12.31 Mcal/kg KM), en
yüksek NEL ise gofret ununda (8.73 MJ/kg KM) bulunmuştur.
Ruminant
rasyonlarına enerjice zengin yem kaynaklarına alternatif olarak makarna,
puding, sebze ve yoğurt çorbası, gofret unu ve dondurma-kepek karışımının
kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 23, 2017 |
Submission Date | July 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 58 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.