The present review asessessed meat quality taking into account complex and multivariate qualities including meat production. Production conditions; however, consist of management system, breeding, genotype, feeding, holding and stunning before slaughtering, method of slaughter, cooling and storing conditions. Meat quality changes depending on many factors such as feed, level of feeding, weaning age, castration, slautering age, etc. Today, animal nutritionists have developed new nutrition strategies to improve meat quality by changing the feed composition of poultry and small/large ruminant. Also, animal nutrition can affect gene expression in the animal via epigenetic effects varying the differentiation and proliferation of adipose cells. Scientists can use different feedstuffs to modulate the expression of target genes and increase meat quality.
-
Et kalitesi, etin üretim koşullarının da dahil edildiği kompleks ve çok değişkenli özellikleri dikkate alınarak bu derlemede incelenmiştir. Üretim koşullarını ise yönetim sistemi, yetiştirme, genotip, besleme, kesim öncesi bekletme ve bayıltma, kesim yöntemi, soğutma ve depolama koşulları oluşturmaktadır. Et kalitesi yem, besleme kalitesi, sütten kesim yaşı, kastrasyon, kesim yaşı, vb. pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Günümüzde, hayvan besleme bilim insanları hem kanatlı hem de küçük ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen etlerinin besin madde kompozisyonunu değiştirerek et kalitesini iyileştirmeye yönelik besleme stratejileri geliştirmiştir. Ayrıca, hayvan beslenmesi, yağ hücrelerinin farklılaşmasını ve çoğalmasını değiştiren epigenetik etkilerle hayvandaki gen ekspresyonunu etkileyebilir. Bilim insanları, hedef genlerin ifadesini değiştirmek ve et kalitesini artırmak için farklı yemleri kullanabilirler.
-
-
Makelenin yayın aşamasında katkısı olanlara teşekkürü bir borç biliriz.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | July 1, 2022 |
Submission Date | June 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 63 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.