Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Year 2018, Volume: 11 Issue: 1, 765 - 780, 21.07.2018
https://doi.org/10.17218/hititsosbil.396320

Abstract



Büyükbaş hayvancılık Türkiye’nin her bölgesinde görülen
yaygın bir ekonomik faaliyet kolu durumundadır. Sektör, istihdama, Gayri Safi
Yurtiçi Hasılaya ve gıda güvenliğine katkısının yanı sıra kırsalda temel geçim
kaynaklarından biri olması nedeniyle de yüksek düzeyde önem arz etmektedir. Aynı
zamanda sektörün rekabet gücü küreselleşmenin etkisiyle her geçen gün daha
fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışma Türkiye
büyükbaş hayvancılık sektörünün 2000 yılı sonrası gelişimini Avrupa ve Dünya
ile mukayese etmek ve sektörün gelişmesine ivme kazandıracak önerilerde bulunmak
amacıyla yapılmıştır. Araştırmada büyükbaş hayvan sayısı, toplam et ve süt üretim
miktarları, et ve süt üretici fiyatları, hayvan başına elde edilen et ve süt üretim
miktarı ile birim alandan elde edilen yem bitkisi miktarı gösterge olarak
kullanılmıştır. Analiz bu göstergelerde yıllar itibariyle görülen değişimin Dünya
ve Avrupa verileri ile mukayese edilmesi suretiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada
kullanılan veriler Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile ilgili diğer
kuruluşlardan temin edilmiştir. Araştırma neticesinde Türkiye büyükbaş
hayvancılık sektörünün henüz rekabet edebilir bir düzeye ulaşmadığı
görülmüştür. Bu durumun temel nedenleri; et ve süt üretici fiyatının
yüksekliği, küçük ölçekli işletmelerin yaygınlığı, sulanabilir arazi miktarının
yetersizliği ve en önemlisi genç ve eğitimli nüfusun sektörden uzak durmasıdır.

References

  • Akpınar R., Özsan M.E., Taşcı K., (2012). Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Analizi, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 2012/5, 198-214.
  • Breisinger C., Ecker O., Perrihan Al-Riffai, Robertson R., Thiele R., Wiebelt M., (2011). Climate Change, Agricultural Production and Food Security: Evidence from Yemen. Kiel Working Paper No. 1747 | November 2011. Kiel Institute for the World Economy, Hindenburgufer 66, 24105 Kiel, Germany.
  • Boehlje M., (2010). Globalization and Agriculture: New Realities. http://www.docdatabase.net/more-globalization-and-agriculture-new-realities-92751.html, erişim tarihi: 08.01.2017.
  • ESK, (2015). Et ve Süt Kurumu 2015 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu.
  • ESK, (2017a). http://www.esk.gov.tr/tr/10887/HOLSTEIN-SIGIR-IRKI-SIYAH-ALACA, erişim tarihi: 27.03.2017.
  • ESK, (2017b). http://www.esk.gov.tr/tr/10889/SIMENTAL-SIGIR-IRKI-SARI-ALACA, erişim tarihi: 27.03.2017.
  • FAO, (2015). FAO Statistical Pocketbook 2015.
  • FAO, (2017a). http://www.fao.org/faostat/en/#data/OA, erişim tarihi: 03.04.2017.
  • FAO, (2017b). http://www.fao.org/faostat/en/#data/OA, erişim tarihi:05.11.2017.
  • Gül U., Uzun B., (2014). Kırmızı Et 2014: Durum ve Tahmin, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
  • Gürsoy E., Macit M., (2013). Erzincan İli Büyükbaş Hayvan Varlığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Alınteri, 24 (B) – 2013, 53-62.
  • Güven O., Ünal B.E., Dilek Y., (2017a), Kars Büyükbaş Hayvancılık Sektör Raporu ve Eylem Planı, Serhat Kalkınma Ajansı.
  • Güven O., Dilek Y., Ünal B.E., Borazan A., (2017b), Ardahan Büyükbaş Hayvancılık Sektör Raporu ve Eylem Planı, Serhat Kalkınma Ajansı.
  • OECD, (2017). https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm, erişim tarihi: 24.11.2017.
  • Özserezli B., (2013), Büyükbaş Hayvancılık ve Süt Sektörleri Raporu, İstanbul Ticaret Borsası.
  • Schneider K., Gugerty M. K., (2011). Agricultural Productivity and Poverty Reduction: Linkages and Pathways, The Evans School Review, Vol. 1, Num. 1, Spring, 56-74.
  • Sevinç H., (2011). Bölgesel Kalkınma Sorunsalı: Türkiye’de Uygulanan Bölgesel Kalkınma Politikaları, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (6:2), 35-54.
  • TÜİK, (2017). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059, erişim tarihi:18.03.2017.
  • Türkyılmaz M.K., Nazlıgül A., (2002). Türkiye Ekonomisinde Hayvancılığın Rolü ve Sorunları, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 177-181.
  • Vural H., Fidan H., (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri, Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2), 49-59.
  • Yaylak E., Alçiçek A., (2003). Sığır Besiciliğinde Ucuz Bir Kaba Yem Kaynağı: Mısır Silajı, Hayvansal Üretim Dergisi, 44(2), 29-36.
  • Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), (2017a). http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=23449&tipi=38&sube=0, erişim tarihi: 26.11.2017.
  • Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), (2017b). http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=23449&tipi=38&sube=0 , erişim tarihi: 05.11.2017.
Year 2018, Volume: 11 Issue: 1, 765 - 780, 21.07.2018
https://doi.org/10.17218/hititsosbil.396320

Abstract

References

  • Akpınar R., Özsan M.E., Taşcı K., (2012). Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Analizi, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 2012/5, 198-214.
  • Breisinger C., Ecker O., Perrihan Al-Riffai, Robertson R., Thiele R., Wiebelt M., (2011). Climate Change, Agricultural Production and Food Security: Evidence from Yemen. Kiel Working Paper No. 1747 | November 2011. Kiel Institute for the World Economy, Hindenburgufer 66, 24105 Kiel, Germany.
  • Boehlje M., (2010). Globalization and Agriculture: New Realities. http://www.docdatabase.net/more-globalization-and-agriculture-new-realities-92751.html, erişim tarihi: 08.01.2017.
  • ESK, (2015). Et ve Süt Kurumu 2015 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu.
  • ESK, (2017a). http://www.esk.gov.tr/tr/10887/HOLSTEIN-SIGIR-IRKI-SIYAH-ALACA, erişim tarihi: 27.03.2017.
  • ESK, (2017b). http://www.esk.gov.tr/tr/10889/SIMENTAL-SIGIR-IRKI-SARI-ALACA, erişim tarihi: 27.03.2017.
  • FAO, (2015). FAO Statistical Pocketbook 2015.
  • FAO, (2017a). http://www.fao.org/faostat/en/#data/OA, erişim tarihi: 03.04.2017.
  • FAO, (2017b). http://www.fao.org/faostat/en/#data/OA, erişim tarihi:05.11.2017.
  • Gül U., Uzun B., (2014). Kırmızı Et 2014: Durum ve Tahmin, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
  • Gürsoy E., Macit M., (2013). Erzincan İli Büyükbaş Hayvan Varlığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Alınteri, 24 (B) – 2013, 53-62.
  • Güven O., Ünal B.E., Dilek Y., (2017a), Kars Büyükbaş Hayvancılık Sektör Raporu ve Eylem Planı, Serhat Kalkınma Ajansı.
  • Güven O., Dilek Y., Ünal B.E., Borazan A., (2017b), Ardahan Büyükbaş Hayvancılık Sektör Raporu ve Eylem Planı, Serhat Kalkınma Ajansı.
  • OECD, (2017). https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm, erişim tarihi: 24.11.2017.
  • Özserezli B., (2013), Büyükbaş Hayvancılık ve Süt Sektörleri Raporu, İstanbul Ticaret Borsası.
  • Schneider K., Gugerty M. K., (2011). Agricultural Productivity and Poverty Reduction: Linkages and Pathways, The Evans School Review, Vol. 1, Num. 1, Spring, 56-74.
  • Sevinç H., (2011). Bölgesel Kalkınma Sorunsalı: Türkiye’de Uygulanan Bölgesel Kalkınma Politikaları, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (6:2), 35-54.
  • TÜİK, (2017). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059, erişim tarihi:18.03.2017.
  • Türkyılmaz M.K., Nazlıgül A., (2002). Türkiye Ekonomisinde Hayvancılığın Rolü ve Sorunları, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 177-181.
  • Vural H., Fidan H., (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri, Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2), 49-59.
  • Yaylak E., Alçiçek A., (2003). Sığır Besiciliğinde Ucuz Bir Kaba Yem Kaynağı: Mısır Silajı, Hayvansal Üretim Dergisi, 44(2), 29-36.
  • Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), (2017a). http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=23449&tipi=38&sube=0, erişim tarihi: 26.11.2017.
  • Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), (2017b). http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=23449&tipi=38&sube=0 , erişim tarihi: 05.11.2017.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Oktay Güven

Publication Date July 21, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Güven, O. (2018). TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 765-780. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.396320
AMA Güven O. TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. hititsosbil. June 2018;11(1):765-780. doi:10.17218/hititsosbil.396320
Chicago Güven, Oktay. “TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no. 1 (June 2018): 765-80. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.396320.
EndNote Güven O (June 1, 2018) TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11 1 765–780.
IEEE O. Güven, “TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ”, hititsosbil, vol. 11, no. 1, pp. 765–780, 2018, doi: 10.17218/hititsosbil.396320.
ISNAD Güven, Oktay. “TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11/1 (June 2018), 765-780. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.396320.
JAMA Güven O. TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. hititsosbil. 2018;11:765–780.
MLA Güven, Oktay. “TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 11, no. 1, 2018, pp. 765-80, doi:10.17218/hititsosbil.396320.
Vancouver Güven O. TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. hititsosbil. 2018;11(1):765-80.