Önemli bir arı ürünü olan propolis antioksidan, antimikrobiyal, antitumoral,
antiinflamatuar özellikleri nedeniyle apiterapi uygulamalarında ve günlük yaşamda gıda takviyesi olarak
kullanılmaktadır. Propolisin özellikleri elde edildiği bölgeye, toplanma
biçimine ve toplanma zamanına bağlı olarak değiştiğinden her kovandan veya
bölgeden aynı özelliklere sahip propolis eldesi mümkün olmamaktadır. Yapılan bu
çalışmayla Marmara Bölgesinde yer alan Bilecik ilinden temin edilen ham
propolis örneklerinin biyokimyasal özellikleri belirlendi. Meşe, kayın, köknar,
ıhlamur, kestane ağaçları ile çevrili olan Bilecik orman bakımından oldukça
zengindir. Bu nedenle de zengin bir floraya sahiptir. Bu amaçla; %70’lik etil
alkol çözeltisi kullanılarak ham propolislerden etanolik propolis özütleri
hazırlandı. Hazırlanan propolis ekstraktlarının balsam miktarı, vaks miktarı,
toplam polifenol miktarı ve toplam flavonoid miktarı belirlendi. GC/MS
kullanılarak ham propolislerin içerdiği bileşenler tespit edildi. Propolis için
önemli bir değer olan balsam miktarının % 13 ile %52 arasında değiştiği; toplam
polifenol miktarının ise 11 mg GAE/mL ile 76 mg GAE/mL arasında değiştiği
belirlendi. Propolis örneklerinin aldehitler, alifatik asit ve esterler,
alkoller, hidrokarbonlar, karboksilik asit esterleri, ketonlar, terpenler, yağ
asitleri ve diğer bileşenler bakımından zengin olduğu belirlendi.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Acceptance Date | July 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 47 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science