Üçlü-faz ayırma
(TPP) tekniği α-galaktozidazın Aspergillus lentulus’dan tek adımda kısmi
saflaştırılması için ilk kez başarıyla kullanıldı. Yüksek aktivite ve
saflaştırma katı elde etmek için enzimin ekstraksiyon etkinliğine amonyum
sülfat konsantrasyonu, ekstrakt t-butanol oranı ve pH etkisi araştırıldı.
Sistemin optimum saflaştırma parametreleri %55(w/v) amonyum sülfat
konsantrasyonu, 1:1 (v/v) ham ekstrakt t-butanol oranı ve pH 5.5 olarak
belirlendi. Bu optimize TPP sistemi α-galaktosidaz için 5.3 saflaştırma
katı ile %178 aktivite verimi oluşturdu. pH 6.5 ve 50oC’de maksimum aktivite gözlendi. α-Galaktozidaz 25-60°C sıcaklık aralığında ve pH 2.6-5.5 aralığında
oldukça iyi bir kararlılık gösterdi. KM ve Vmax değerleri
sırasıyla 0.365 mM ve 0.093 U olarak belirlendi. Metal iyonları ve şekerler
arasında Na2CO3 ve
galaktoz enzim aktivitesi üzerinde kuvvetli inhibitor etkisi gösterdi. TPP ile A. lentulus’dan farklı biyokimyasal
özelliklere sahip yeni bir α-galaktozidazın elde edilmesi onun çeşitli biyoteknolojik
uygulamaları açısından ilgi çekici olacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 17, 2020 |
Acceptance Date | April 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 48 Issue: 1 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science