Çalışmada hasat edilen taze beyaz şapkalı mantarlara saf su (kontrol), % 1 kalsiyum klorür (CaCl2) (w / v), % 1 sodyum aljinat (w / v) uygulaması ile % 1 CaCl2 +% 1 sodyum aljinat (w/v) kombinasyonu püskürtme yöntemi ile uygulanmıştır. Uygulama yapılan mantarlar polipropilen kutularda 4 ± 1°C'de 20 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Uygulama yapılan mantarların fiziksel ve kimyasal özellikleri muhafaza süresinde 5 gün aralıklarla belirlenmiştir. Mevcut uygulama sonuçlarına göre % 1 CaCl2 uygulaması yapılan , mantarların muhafaza sonunda ağırlık kaybı,%1,21, mantar L* (parlaklık) renk değeri 81,76, şapka açılma oranı %11 ve şapka sertlik değeri 2.2 N ile diğer uygulamalardan daha etkili olduğu belirlenmiştir. Uygulama sonuçlarına göre mantar kalitesi ve raf ömrü için %1 CaCl2 uygulamasının 15 günlük raf ömrü süresince daha etkili olduğu belirlenmiştir.
In this study, distilled water (control), 1% calcium chloride (CaCl2) (w/v), 1% sodium alginate (w/v), and combination with 1% CaCl2 + 1% sodium alginate (w/v) solutions were sprayed on freshly harvested button mushrooms.. Treated mushrooms were stored in polypropylene boxes during 20 days at 4±1°C. Physical and chemical properties of treated mushrooms were investigated at five days intervals during storage. The present results showed that treatment of 1% CaCl2 revealed close effectiveness on weight loss with 1.21%, L* color value with 81,76 and cap opening percentage with 11% in addition that minimum decrease in firmness with 2.2 N of the mushrooms compared to other treatments at end of storage. The experiment results could suggest the 1% CaCl2 application for mushroom quality and shelf life were more observable up to 15 days
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 9, 2022 |
Acceptance Date | December 7, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 50 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science