Interventions on genes in foods to increase technological production and increase food production and economic returns. As a result, it has negative effects on human health. In this review, studies on Genetically Modified Organisms (GMOs) will be investigated and the negative effects of these foods on human health will be investigated. Food production and consumption increases due to the rapid growth in our country and world population. Consequently, the use of genetically modified foods is becoming widespread. In our article, the most recent articles about GMO foods will be searched. As a result of the increase in GMO production and consumption of foods, these nutrients will create toxic effects in the society, allergic reactions seen frequently, increase in cancer cases and use of antibiotics resistant to the common drug group can lead to the development of microorganisms. In the studies, it was determined that the GMO foods used had negative effects on living health. There are publications showing that these negative effects are determined by animal experiments. It has been shown in the studies that there are 2-3 times more deaths in mice fed with GMO foods, breast cancer in female mice, liver cancer in male mice and a 50% increase in the incidence of allergic conditions. However, there are some scientists who state that the results of these instruments are controversial. The health effects of GMOs need to be determined with certainty. Therefore, more rational and comprehensive studies are needed. Geneticaliy Modifıed Organisms (GMOs) have many negative effecls on humans and othcr living thiııgs. These effects are allergic, toxic and increase in cancer formation.toxic effects
Teknolojik gelişmelerin artmasına gıda üretiminde ve ekonomik getirilerde artış sağlamak için gıdalardaki genler üzerinde müdahaleler olmaktır. Bunun sonucunda insan sağlığı üzerine menfi etkileri olmaktadır. Bu derlememizde Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) ile ilgili çalışmalar taranarak bu gıdaların insan sağlığına olumsuz etkileri araştırılmıştır. Ülkemizde ve dünya nüfusundaki hızlı çoğalmaya bağlı olarak gıda üretim ve tüketiminde artış olmaktadır. Buna bağlı olarak genetiği değiştirilmiş gıdaların kullanımı da çok yaygınlaşmaktadır. Makalemizde de GDO’lu gıdalar ile ilgili son yayınlanan literatürler taranmıştır. GMO üretiminin ve gıdaların tüketimin artması neticesinde bu besinlerin, toplumda toksik etkiler oluşturacağı, görülen alerjik reaksiyonları sıklaşacağı, kanser vakalarında artış olabileceği ve kullanımı yaygın ilaç grubundan olan antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların gelişimine yol açabileceğidir. Yapılan çalışmalarda, kullanılan GDO'lu gıdaların canlı sağlığı üzerinde menfi etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu menfi etkilerin hayvan deneyleri ile belirlendiğini gösteren yayınlar mevcuttur. GDO'lu gıdalar ile beslenen farelerde 2-3 kat fazla ölüm, dişi farelerde meme kanseri, erkek farelerde de karaciğer kanseri görülme sıklığında artış ve allerjik durumların görülme oranında ise %50 artış olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak bu çalışmaların sonuçlarının tartışmalı olduğunu belirten bazı bilim insanları da bulunmaktadır. GDO'ların sağlık üzerindeki etkilerini kesin olarak ortaya koymak gerekmektedir. Bu nedenle daha rasyonel ve geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. GDO insan ve diğer canlılar üzerine birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler: allerjik, toksik ve kanser oluşumunda artış olmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health, Environmental Health |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2019 |
Submission Date | October 4, 2019 |
Acceptance Date | December 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |