Bu çalışmada Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinden temin
edilen ve halk hekimliğinde kullanılan Arum
dioscoridis özütlerinde fitokimyasal özellikler ve E. coli, Klebsiella spp, Staphylococcus spp ve Pseudomonas aeruginosa’ya karşı antibakteriyel aktivite
incelenmiştir. Farklı polariteye sahip çözücüler kullanılarak hazırlanan
özütlerde en yüksek toplam fenolik madde içeriği 1.67±0.07 mg GAE/g ile
metanolde; toplam flavonoid içeriği 0.39±0.01 mg RE/gile asetonda;
askorbik asit içeriği ise 153.85±10.96mg/L ile asetonik özütte
rastlanmıştır. Antioksidan aktivite sonuçlarına göre en yüksek DPPH inhibisyonu
%82.58±0.36 olarak metanol özütünde tespit edilmiştir. Bitki özütleri test
bakterilerinden sadece Klebsiella spp’ye
karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir.
[1] Yabalak, E. Radical scavenging activity and chemical composition of methanolic extract from Arum dioscoridis sm. var. dioscoridis and determination of its mineral and trace elements. JOTCSA. 5(1): 205-218, 2018.
[2] Azab, A. Arum: a plant genus wİth great medicinal potential. European Chemical Bulletin. 6(2): 59-68, 2017.
[3] Şimşek, M. Antimicrobial activities of extracts of Arum dioscoridis againist various pathogens microorganisms. Turkish Journal of Clinical Laboratory. 4(1): 66-70, 2013.
[4] Jaradat, N.A. and M. Abualhasan. Comparison of phytoconstituents, total phenol contents and free radical scavenging capacities between four Arum Species from Jerusalem and Bethlehem. Pharmaceutical Sciences, 22: 120-125, 2016.
[5] Öztürk, E. Arum dıoscorıdıs bitki ekstraktının, tozasertıb ile birlikte CFPAC-1 pankreas karsinoma hücre hattı üzerindeki antikanser etkisinin in vitro araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, 1-91, 2017.
[6] Uğuzlar, H. Antalya’da yetişen Areceae Arum dioscorides tohumlarının antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde tayini. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 1-85, 2009.
[7] Afifi, F. U., V. Kasabri, S. Litescu, I. F. Abaza, K. Tawaha. Phytochemical and Biological Evaluations of Arum hygrophilum Boiss. (Araceae). Pharmacogn. Mag. 13(50): 275-280.
[8] Stankovic, M.S. Total phenolic content, flavonoid concentration and antioxidant activity of Marrubium peregrinum L. extracts. Kragujevac J. Sci., 33: 63-72, 2011.
[9] Sharm, S and P.A. Vig Evaluation of in vitro antioxidant properties of methanol and aqueous extracts of Parkinsoniaaculeata L. leaves, The Scientific World Journal, 1-7, 2013.
[10] Hışıl, Y. Enstrümental Gıda Analizleri-Laboratuvar Deneyleri. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Ders Kitapları, Bornova, İzmir, Yayın no: 45, 39 s, 2004.
[11] Ucan Turkmen, F., H. A. Mercimek Takcı and N. Sekeroglu. 2016. Total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of homemade and ındustrial samples of breakfast Zahter, herbal mixture, Akademik Gıda, 14(3): 253-257.
[12] Uguzlar, H., E. Maltas, and S. Yildiz, Screening of phytochemicals and antioxidant activity of Arum dioscoridis seeds. Journal of Food Biochemistry, 36(3), 285-291, 2012.
[13]. Zahraa, H. M., and M. I. Ruqaya, Anti-oxidant Activity of Methanol Extracts of Arum maculatum L. and Physalis peruviana L. Plants. Ibn Al-Haitham J. for Pure & Appl. Sci., 28 (2): 1-8, 2015.
[14] Özenç, B. Fumaria officinalis’in antioksidan aktivitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 1-75, 2011.
[15] Ali-Shtayeh, M.S., Al-Assali, A.A. and Jamous, R.M. Antimicrobial activity of Palestinian medicinal plants against acne-inducing bacteria. African Journal of Microbiology Research. 7(21): 2560-2573, 2013.
[16]. Obeidat, M. M. Shatnawi, M. Al-alawi, E. Al-Zu`bi, H. Al-Dmoor, M. Al-Qudah, J. El-Qudah and I. Otri, Antimicrobial Activity of Crude Extracts of Some Plant Leaves. Research Journal of Microbiology, 7: 59-67, 2012.
[17] Çolak, F., F. Savaroglu, and S. Ilhan, Antibacterial and Antifungal Activities of Arum maculatum L. Leaves Extracts. Journal of Applied Biological Sciences. 3(3): 13-16, 2009.
Year 2019,
Volume: 4 Issue: 1, 102 - 108, 30.04.2019
[1] Yabalak, E. Radical scavenging activity and chemical composition of methanolic extract from Arum dioscoridis sm. var. dioscoridis and determination of its mineral and trace elements. JOTCSA. 5(1): 205-218, 2018.
[2] Azab, A. Arum: a plant genus wİth great medicinal potential. European Chemical Bulletin. 6(2): 59-68, 2017.
[3] Şimşek, M. Antimicrobial activities of extracts of Arum dioscoridis againist various pathogens microorganisms. Turkish Journal of Clinical Laboratory. 4(1): 66-70, 2013.
[4] Jaradat, N.A. and M. Abualhasan. Comparison of phytoconstituents, total phenol contents and free radical scavenging capacities between four Arum Species from Jerusalem and Bethlehem. Pharmaceutical Sciences, 22: 120-125, 2016.
[5] Öztürk, E. Arum dıoscorıdıs bitki ekstraktının, tozasertıb ile birlikte CFPAC-1 pankreas karsinoma hücre hattı üzerindeki antikanser etkisinin in vitro araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, 1-91, 2017.
[6] Uğuzlar, H. Antalya’da yetişen Areceae Arum dioscorides tohumlarının antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde tayini. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 1-85, 2009.
[7] Afifi, F. U., V. Kasabri, S. Litescu, I. F. Abaza, K. Tawaha. Phytochemical and Biological Evaluations of Arum hygrophilum Boiss. (Araceae). Pharmacogn. Mag. 13(50): 275-280.
[8] Stankovic, M.S. Total phenolic content, flavonoid concentration and antioxidant activity of Marrubium peregrinum L. extracts. Kragujevac J. Sci., 33: 63-72, 2011.
[9] Sharm, S and P.A. Vig Evaluation of in vitro antioxidant properties of methanol and aqueous extracts of Parkinsoniaaculeata L. leaves, The Scientific World Journal, 1-7, 2013.
[10] Hışıl, Y. Enstrümental Gıda Analizleri-Laboratuvar Deneyleri. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Ders Kitapları, Bornova, İzmir, Yayın no: 45, 39 s, 2004.
[11] Ucan Turkmen, F., H. A. Mercimek Takcı and N. Sekeroglu. 2016. Total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of homemade and ındustrial samples of breakfast Zahter, herbal mixture, Akademik Gıda, 14(3): 253-257.
[12] Uguzlar, H., E. Maltas, and S. Yildiz, Screening of phytochemicals and antioxidant activity of Arum dioscoridis seeds. Journal of Food Biochemistry, 36(3), 285-291, 2012.
[13]. Zahraa, H. M., and M. I. Ruqaya, Anti-oxidant Activity of Methanol Extracts of Arum maculatum L. and Physalis peruviana L. Plants. Ibn Al-Haitham J. for Pure & Appl. Sci., 28 (2): 1-8, 2015.
[14] Özenç, B. Fumaria officinalis’in antioksidan aktivitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 1-75, 2011.
[15] Ali-Shtayeh, M.S., Al-Assali, A.A. and Jamous, R.M. Antimicrobial activity of Palestinian medicinal plants against acne-inducing bacteria. African Journal of Microbiology Research. 7(21): 2560-2573, 2013.
[16]. Obeidat, M. M. Shatnawi, M. Al-alawi, E. Al-Zu`bi, H. Al-Dmoor, M. Al-Qudah, J. El-Qudah and I. Otri, Antimicrobial Activity of Crude Extracts of Some Plant Leaves. Research Journal of Microbiology, 7: 59-67, 2012.
[17] Çolak, F., F. Savaroglu, and S. Ilhan, Antibacterial and Antifungal Activities of Arum maculatum L. Leaves Extracts. Journal of Applied Biological Sciences. 3(3): 13-16, 2009.
Uçan Türkmen, F., Mercımek Takcı, H. A., Sarıgullu Onalan, F. E., Saglam, H. (2019). Arum dioscoridis Ekstraktlarının Toplam Fenolik, Flavonoid İçerikleri ile Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivitelerinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 4(1), 102-108.