Giriş: Obezite (şişmanlık), optimal vücut fonksiyonu için gerekenden fazla yağ depolanması
ile enerji dengesindeki bozukluklarla belirlenen patolojik bir durumdur. Obez bireylerin
genetik yapısını değiştirmek mümkün olmasa da yeme davranışı/alışkanlığı olumlu yönde
değiştirilerek, sağlıklı yaşam davranışları kazandırılabilmektedir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneyimlerin bazı insanların beslenme alışkanlıklarını nasıl
etkilediğini belirlemek amacıyla Prochaska ve ark. tarafından (1987) geliştirilen Beslenme
Değişim Süreçleri Ölçeği’nin Türkiye’de geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir.
Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Ağustos- Kasım 2011 tarihleri arasında Ege Üniversitesi
Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalında yatmakta olan ve polikliniğe başvuran
480 obez hasta oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak hasta tanıtıcı bilgi
formu ve Beslenme Değişim Süreçleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ölçek sahibinden,
kurumdan ve hastalardan yazılı izin ve etik kurul onayı alınmıştır. Beslenme Değişim
Süreçleri Ölçeği 48 maddeden oluşmaktadır. Her ifadeye kişilerin katılma durumu 5
dereceli likert ölçeği kullanılarak saptanmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik
dağılımı, faktör analizi, madde toplam puan korelasyonu ve Cronbach alfa katsayısı analizleri
kullanılmıştır. Test-retest (ard-arda test) güvenilirliğini değerlendirmek üzere Intraclass
Correlation Coefficient (ICC) hesaplanmıştır.
Bulgular: Ölçeğin 4 uzman tarafından Türkçe’ye çevirisi ve 4 uzman tarafından da İngilizce’ye
geri çevirisi yapılmıştır. İçerik geçerliği için 13 uzmandan görüş alınmış, yapılan analizde
uzman puanlarının uyumlu olduğu görülmüştür (KW=0.100, p=0.07). Beslenme Değişim
Süreçleri Ölçeği’nin Cronbach’s alpha ICC değeri 0.90’dır. Faktör yüklerinin ise 0.420-0.864
arasında olduğu, 12 faktör grubuna ayrıldığı ve genel Cronbach Alpha katsayısının 0.94
bulunmuştur.
Sonuç: Beslenme Değişim Süreçleri Ölçeği, Türk toplumu için güvenirliği ve geçerliği yüksek
bir ölçektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2015 |
Submission Date | June 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 19 Issue: 2 |