The aim of this study is to contribute to the development of effective strategies to improve diabetes management by examining the nutritional habits of individuals with type 2 diabetes mellitus (DM) and the problem areas associated with their disease in detail.This cross-sectional study was conducted in Isparta, Burdur and Antalya, Turkey. Using the random sampling method, the researcher reached volunteer type 2 DM adult individuals. According to the results of the power analysis conducted to determine this study’s sample, it aimed to reach at least 984 male and female type 2 DM adult individuals. Demographic parameters of the type 2 DM adult individuals were recorded with a questionnaire. Anthropometric measurements were taken from the participants using a face-to-face interview technique. Problem areas of diabetes scale (PAID) was applied to the individuals participating and food consumption record was taken using “24-hour dietary recall” method. Energy (kcal/day), Protein (g/day), Carbohydrate (g/day), Fat (g/day), Fibre (g/day), Vitamin A (mcg/day), Vitamin C (mg/day), Vitamin E (mg/day), Vitamin B1 (mg/day), It was observed that there was a statistically significant difference (p<0.05) according to the means of vitamin B12 (mcg/day), Sodium (mg/day), Calcium (mg/day), Iron (mg/day), Copper (mg/day), Phosphorus (mg/day) and Zinc (mg/day) measurements. It was determined that the macro and micronutrient intakes of individuals with a PAID score of 33 and above were significantly higher than the nutrient intake averages of individuals with a PAID score below 33. This shows the positive effects of nutritional adequacy on mood.
Bu çalışmanın amacı, tip 2 diabetes mellituslu (DM) bireylerin beslenme alışkanlıklarını ve hastalıklarıyla ilişkili sorun alanlarını ayrıntılı olarak inceleyerek diyabet yönetimini iyileştirmeye yönelik etkili stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu kesitsel çalışma Isparta, Burdur ve Antalya illerinde yürütülmüştür. Araştırmacı, rastgele örnekleme yöntemini kullanarak gönüllü tip 2 DM’li yetişkin bireylere ulaşmıştır. Bu çalışmanın örneklemini belirlemek için yapılan güç analizi sonuçlarına göre en az 984 erkek ve kadın tip 2 DM’li yetişkin bireye ulaşılması hedeflenmiştir. Tip 2 DM’li yetişkin bireylerin demografik parametreleri bir anket formu ile kaydedilmiştir. Katılımcılardan yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak antropometrik ölçümler alınmıştır. Araştırmaya katılan bireylere diyabetin sorun alanları ölçeği (DISA) uygulanmış ve “24 saatlik diyet hatırlama” yöntemi kullanılarak besin tüketim kaydı alınmıştır. Enerji (kcal/gün), Protein (g/gün), Karbonhidrat (g/gün), Yağ (g/gün), Lif (g/gün), A vitamini (mcg/gün), C vitamini (mg/gün), E vitamini (mg/gün), B1 vitamini (mg/gün), B12 vitamini (mcg/gün), Sodyum (mg/gün), Kalsiyum (mg/gün), Demir (mg/gün), Bakır (mg/gün), Fosfor (mg/gün) ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p<0.05), B12 vitamini (mcg/gün), Sodyum (mg/gün), Kalsiyum (mg/gün), Demir (mg/gün), Bakır (mg/gün), Fosfor (mg/gün) ve Çinko (mg/gün) ölçümlerinin ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. DISA skoru 33 ve üzeri olan bireylerin makro ve mikro besin alımlarının, DISA skoru 33’ün altında olan bireylerin besin alım ortalamalarına göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu da beslenme yeterliliğinin ruh hali üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Şubat 2025 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |