Objectives: The aim of this study is an examine the relationship between mindful eating, nutritional knowledge level, and anthropometric measurements.
Materials and Methods: The study was conducted on 332 adults between the ages of 19-45 years old. The data of the research was collected online through a survey prepared via Google Forms. Mindful eating level was determined using the Mindful Eating Questionnaire (MEQ), and nutritional knowledge was determined using the Nutrition Knowledge Level (NKL) scale. Body weight, height, and waist circumference values were taken from anthropometric measurements based on self-report.
Results: As the body weight, body mass index (BMI), waist circumference, waist height ratio of individuals increased MEQ-30, disinhibition, eating control and conscious eating scores decreased (p<0,01). There was a negative, significant relationship between body weight, waist circumference and NKL score (p<0,05). A positive weakly significant relationship existed between NKL and MEQ-30, eating control (p<0,05). There was a positive, moderately significant relationship between NKL and eating discipline (r=0,320, p<0,01). The rates of obesity, high risk in waist circumference, and very high risk in waist height ratio were significantly higher in women with low mindful eating than in women with high mindful eating (p<0,05). According to the results of the regression analyses, BMI, NKL score variables was a significant independent variable on the MEQ-30 total score (p<0,05). BMI explained 7,8% of the variance in the MEQ-30 total score, and NKL score explained 2%.
Conclusion: Increasing the nutrition knowledge of individuals can contribute to increasing mindful eating. Body Mass Index is an effective measurement tool to determine mindful eating. In healthy nutrition, the use of mindful eating practices along with increasing nutritional knowledge could be effective in losing and maintaining body weight.
Amaç: Bu çalışmanın amacı; yeme farkındalığı, beslenme bilgi düzeyi ve antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 19-45 yaş arasında 332 yetişkin birey üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri çevrimiçi olarak Google Forms üzerinden hazırlanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Yeme farkındalığı düzeyi, Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), beslenme bilgisi Beslenme Bilgi Düzeyi (BBD) ölçeği kullanılarak saptanmıştır. Antropometrik ölçümlerden vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve bel çevresi değerleri beyana dayalı olarak alınmıştır.
Bulgular: Bireylerin vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi, bel boy oranı arttıkça YFÖ-30, disinhibisyon, yeme kontrolü ve bilinçli beslenme puanları azalmıştır (p<0,01). Vücut ağırlığı ve bel çevresi ile BBD puanı arasında negatif, anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Beslenme Bilgi Düzeyi ile YFÖ-30 ve yeme kontrolü arasında pozitif zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). BBD ve yeme disiplini ise pozitif orta düzeyde anlamlı ilişkilidir (r=0,320, p<0,01). Yeme farkındalığı düşük olan kadınlarda yüksek olanlara göre şişmanlık, bel çevresinde yüksek risk, bel boy oranında çok yüksek risk oranları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yapılan regresyon analizleri sonucuna göre BKİ ve BBD puanı, YFÖ-30 toplam puanı üzerinde anlamlı bağımsız değişkenlerdir (p<0,05). Beden Kütle İndeksi YFÖ-30 toplam puanındaki varyansın %7,8’ini, BBD puanı ise %2’sini açıklamıştır.
Sonuç: Bireylerin beslenme bilgisinin artırılması yeme farkındalığının artmasına katkı sağlayabilir. BKİ, yeme farkındalığını belirlemede etkili bir ölçme aracıdır. Sağlıklı beslenmede, beslenme bilgisini artırmakla beraber yeme farkındalığı uygulamalarının kullanılması vücut ağırlığı kaybı ve korunumunda etkili olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | September 10, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | February 27, 2024 |
Acceptance Date | April 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 3 |