Abstract
Background: The third most common
element in the world, aluminum (Al), causes genotoxicity, cytotoxicity, and oxidative
stress when its accumulation increases in the body. Conversely, Nigella sativa
seeds (NSS) are a unique source of potent antioxidants, such as
thymoquinone (TQ) and phenolic
compounds. It is
currently unclear if NSS have protective potential against the toxic
efficiencies of Al. Therefore, this
study aimed to assess the anti-genotoxic
and anti-cytotoxic effects of the methanolic extract of Nigella sativa seeds (NSE) at different concentrations in human
peripheral blood lymphocyte cells (PBLC) against Al toxicity in in vitro conditions.
Methods: A comet
assay, micronucleus test, DNA fragmentation analyses, and
methyl-thiazol-tetrazolium (MTT) assay were used to evaluate the anti-genotoxic,
anti-cytotoxic, and anti-clastogenic effects of NSE against the Al toxicity.
Results: The obtained
data showed that Al had genotoxic and cytotoxic effects at 100 μM of
concentration (p < 0.05) and that
NSE at low concentrations (0.1–2 μg/mL) had anti-genotoxic and anti-clastogenic
effects against Al-toxicity (p < 0.05).
It was also observed that NSE at or
above 2 μg/mL of concentration had genotoxic effects and that NSE at or above 5
μg/mL of concentration had cytotoxic effects (p < 0.05).
Conclusions: This study recommends
that the use of materials made of Al should be restricted and that NSS should
be consumed in low quantities to neutralize Al toxicity.
Özet
Amaç: Dünyadaki en yaygın üçüncü element olan alüminyum, vücutta
biriktiğinde genotoksisite, sitotoksisite ve oksidatif strese neden olmaktadır. Ayrıca, çörek otunun timokinon ve fenolik bileşikler gibi
güçlü antioksidanların kaynağı olduğu da bilinen bir gerçektir. Ancak çörek otunun, alüminyum toksisitesine karşı koruyucu etkiye
sahip olup olmadığı henüz araştırılmamıştır. Bu nedenle, çalışmamızda
alüminyum toksisitesine karşı çörek otunun anti-genotoksik ve anti-sitotoksik
etkilerini in vitro hücre kültürü
ortamında araştırmayı amaçladık.
Materyal ve metod: İnsan lenfosit hücrelerinde,
alüminyum toksisitesine karşı, çörek otunun antisitotoksik ve antigenotoksik
etkileri, alkali tek hücre elektroforez yöntemi (comet assay), mikronükleus
test, metil tiyazol tetrazolium (MTT) test ve DNA fragmantasyon analizi ile
çalışıldı.
Bulgular: Elde edilen bulgular, alüminyumun 100 μM'da genotoksik ve sitotoksik etkili
olduğunu (p < 0,05) ve düşük konsantrasyonlarda (0,1-2 μg / mL)
çörek otu ekstraktının alüminyum toksisitesine karşı anti-genotoksik ve
anti-klastojenik etkilere sahip olduğunu göstermektedir (p < 0,05).
Sonuç: Bu çalışma, alüminyumdan yapılmış malzemelerin kullanımının
kısıtlanması ve alüminyum toksisitesini nötralize etmek için düşük miktarlarda
çörek otunun tüketilmesi gerektiğini önermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2018 |
Submission Date | October 9, 2018 |
Acceptance Date | November 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 3 |
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Harran University Medical Faculty