Çalışma kaz, ördek ve hindi kanatlı hayvan
türlerinin yumurtalarına ait dış kalite özellik değerlerini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Konya ilinde halk elinde yetiştirilen kaz,
ördek ve hindilerden temin edilen toplam 440 adet kaz (n=117), (n=260) ördek ve
hindi (n=63) yumurtası oluşturmuştur. Her bir yumurta bireysel olarak tartılmış
olup yumurta boyu ve eni saptanmıştır. Ölçümle belirlenen bu üç değer
kullanılarak matematiksel denklemler yardımıyla yumurta dış kalite özellik
değerleri tespit edilmiştir. Yumurtaların şeklini tanımlamada şekil indeksi ve
elongasyon değerleri kullanılmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurta kabuk
özellikleri olarak kabuk ağırlığı (11.32 ve 11.23 g; 5.69 ve 5.71 g; 5.31 ve
5.33 g), kabuk kalınlığı (0.45
ve 0.48 mm; 0.35 ve 0.35 mm; 0.32 ve 0.34 mm) ve kabuk
yoğunluğu (2.08 g/cm3; 2.06 g/cm3;
2.06 g/cm3)
sırasıyla belirlenmiştir. Ayrıca yumurta kabuk yüzey alanı ve yumurta kütlesi
saptanmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurtalarına ait şekil indeksi ve elongasyon
değerleri sırasıyla %68,13±0.39 ve 1.47±0.01, %71,76±0.19 ve 1.40±0.00,
%72,53±0.32 ve 1.38±0,01 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, yumurta
ağırlığı, yumurta boyu ve eni baz alınarak bazı küçük beden yapısına sahip
kanatlı hayvanların yumurta özellikleri için belirlenen matematiksel formüller
yardımıyla kaz, ördek ve hindi kanatlı türlerinin yumurta dış kalite özellik
değerleri hesaplanmıştır.
The present study aimed
at the determination of certain external quality traits of goose, duck and
turkey eggs. A total of 440 eggs obtained from geese (n=117), ducks (n=260) and
turkeys (n=63), which were raised by the local people of Konya province,
constituted the material of the study. Each egg was weighed individually, and
the length and width of the eggs were determined. Using these three
measurements and mathematical equations, the external quality traits of the
eggs were determined. For defining the shape of the eggs, both the shape
indices and elongation values were utilised.
Goose, duck and turkey egg shell traits determined, included egg shell
weight (11.32 and 11.23 g; 5.69 and 5.71 g; 5.31 and 5.33
g), egg shell thickness (0.45 and 0.48 mm; 0.35 and
0.35 mm; 0.32 and 0.34 mm) and egg shell density (2.08 g/cm3; 2.06
g/cm3; 2.06 g/cm3), respectively. Furthermore,
egg shell surface area and egg mass were calculated. Descriptive statistics
were used to determine the mean and standard errors for these types of poultry
eggs. The shape indices and elongation values detected for goose, duck and
turkey eggs were 68.13±0.39% and 1.47±0.01, 71.76±0.19% and 1.40±0.00, and
72.53±0.32% and 1.38±0.01, respectively. In this study, the external quality
traits of goose, duck and turkey eggs were calculated using mathematical
formulae established for small poultry species on the basis of egg weight, egg
length and egg width values.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2019 |
Submission Date | December 14, 2018 |
Acceptance Date | May 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |