Bu araştırmanın amacı, mısır hasılına farklı (%0, %0.5, %1 ve %2) oranlarda sumak tozu ilavesinin fermantasyon özellikleri, silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkilerini belirlemektir. Araştırmada, her gruptan 4 tekerrür olmak üzere toplam 16 adet silaj örneği 1.5 litrelik cam kavanozlara konularak sıkıştırılmıştır. Silajlar 60 gün süresince fermantasyona bırakılmıştır. Ayrıca, silajlar açıldıktan hemen sonra 5 gün süre ile aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. En düşük CO2 değeri %0,5 sumak grubunda belirlenmiştir (P<0.05). Silajların pH değerleri 3.65 ile 3.74 arasında belirlenmiştir (P<0.05). Flieg puanlama sistemine göre silajlar kaliteli olarak değerlendirilmiştir. Mısır hasılına sumak tozu ilavesi, karbondioksit oluşumu ve toplam maya küf sayısını azaltarak, laktik asit bakteri sayısını arttırmıştır (P<0.05). Sonuç olarak mısır hasılına sumak tozunun katılmasının, silaj fermantasyonunu olumlu yönde etkilediği, aerobik stabiliteyi iyileştirdiği ve toplam maya küf oluşumunu engelleyerek, laktik asit bakterilerini artırdığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda mısır silajı yapılırken %1 ve %2 seviyelerinde sumak tozunun kullanılmasının silaj kalite özelliklerini artırabileceği belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmanın in vitro ve in vivo denemelerle desteklenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
This study aims to determine the effects of adding different rates of sumac powder to maize (0%, 0.5%, 1%, and 2%) on fermentation properties, silage quality, and aerobic stability. In the study, 16 silage samples, four repetitions from each group, were placed in 1.5-liter glass jars and compressed. Silages were left to ferment for 60 days. In addition, the silages were subjected to an aerobic stability test for five days immediately after opening. The lowest CO2 value was determined in the 0.5% sumac group (P<0.05). The pH values of the silages were determined between 3.65 and 3.74 (P<0.05). Silages were evaluated as high quality according to the Flieg scoring system. The addition of sumac powder to maize increased the number of lactic acid bacteria by reducing the total yeast mold with the formation of carbon dioxide (P<0.05). As a result, it was determined that adding sumac powder to maize positively affects silage fermentation, improves aerobic stability, and increases lactic acid bacteria by preventing total yeast mold formation. As a result of the research, it was determined that using 1% and 2% sumac powder while making maize silage can increase silage quality characteristics. It was concluded that this study should be supported by in vitro and in vivo trials.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Nutrition, Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Early Pub Date | June 22, 2023 |
Publication Date | June 22, 2023 |
Submission Date | March 25, 2023 |
Acceptance Date | May 2, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 1 |