Amaç: Bruselloz ülkemiz için endemik zoonotik bir hastalıktır. Bruselloz için bilinen risk grupları arasında, hayvan yetiştiricilerinin yanısıra taze süt ve süt ürünü tüketenler ile kırsal kesimde yaşayanlar bulunmaktadır. Çalışmamızda, kırsal kesimde yaşayan kişilerin Brusella infeksiyonu bulaş yolları hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve böylece çalışma sonuçlarına göre halka verilebilecek eğitimlerle hastalığın yayılımının azaltılması, bilinç düzeyinin arttırılması amaçlandı.
Materyal ve metod: Bu kesitsel çalışmada, yüz yüze anket tekniği kullanıldı. Çalışmada biri Doğu Anadolu Bölgesi’nde biri de Marmara Bölgesi’nde bulunan iki farklı hastanede 15.06.2021-30.06.2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Bulgular: Çalışmaya 164 (%71,6)’ü erkek cinsiyette olan 229 gönüllü dahil edildi. Katılımcıların %65,5’i çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşıyordu, %78,2’i sürekli olarak köyde ikamet etmekteydi. %55,9’u süt ürünlerini kendisi imal etmekteydi. %48,3 oranda en sık üretilen süt ürünü peynir idi. Katılımcıların %95.6’sı brusellozdan haberdar olup, bilgi kaynağı sıklıkla (%62.4) akraba/komşu/aile idi. Küçük/büyükbaş hayvancılıkla uğraşanların değerlendirilmesinde ise; %70,1’inin erkek cinsiyette, %48.7’inin küçükbaş hayvan beslediği, %59.7’sinin veteriner kontrolü ve aşı ile hayvanlarını bruselloza karşı koruduğu, %55.8’inin hayvanlarının atıklarını gömdüğü, hayvanına bruselloz teşhisi konulsa %40.9’u kesip/yemeyi tercih edeceğini belirtmişti.
Sonuçlar: Ülkemizden önceki yıllarda yapılan çalışmalara göre bruselloz hakkında bilgi düzeyleri artmış olarak saptansa da bruselloz için riskli davranışların devam ettiği saptanmıştır. Bruselloz konusunda bilgilendirmeyi artırmak ve halkın bruselloz için riskli uygulamalarını azaltmak için multidisipliner olarak eğitimler planlanmalıdır.
yok
yok
yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | yok |
Publication Date | April 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 1 |
International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences