Bu çalışma Tip 2 Diyabetli bireylerde kardiyovasküler risk faktörlerinin değerlendirilmesinde; abdominal obezite, beslenme durumu ve bazı biyokimyasal parametrelerin etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Beslenme ve Diyet polikliniğine başvuran 18-65 yaş arasında 78 Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM) tanısı almış birey çalışmaya dahil edilmiştir. Doktor tarafından hastalardan rutin olarak istenilen; HDL kolesterol (HDL-K), LDL kolesterol (LDL-K), VLDL kolesterol (VLDL-K), trigliserid (TG), total kolesterol, HOMA-IR, açlık glikoz, HbA1c, TSH biyokimyasal kan parametreleri değerlendirilmiştir. Katılımcıların antropometrik ölçümleri alınmış, Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ), Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKI), Viseral Adipozite İndeksi (VAİ), Vücut Adipozite İndeksi (BAİ) uygulanmıştır. Bireylerin %21,8’i (n=17) erkek, %78,2’si kadındır (n=61). Katılımcıların BKİ (Beden Kütle İndeksi) ortalaması 36,4 kg/m2’dir. Kas yüzdesi ile HOMA-IR arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p=0,004). Kas yüzdesi arttıkça HOMA-IR değerleri azalmaktadır. Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeğine göre kadınların %62’sinin kötü uyku kalitesi %16’sının ise iyi uyku kalitesi sınıflamasında olduğu belirlenmiştir. PUKİ ile kas yüzdesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0,02). Katılımcıların Sağlıklı Yeme İndeksine ilişkin bulguları cinsiyete göre incelendiğinde kadınların, %67’si 1. skor sınıfında (fakir diyet), %11’i 2. skor sınıfında bulunmuştur. Yeterlilik bileşenleri göz önüne alındığında erkeklerin, %13’ü 1. skor sınıfında (fakir diyet), %9’u 2. skor sınıfındadır. Cinsiyete göre sağlıklı yeme indeksi değerlendirildiğinde, skor sınıfları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.00). Sonuç olarak Tip 2 Diyabetlilerde kardiyovasküler risk faktörleri ile BAİ ve VAİ arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Adipozite Kardiyovasküler Hastalık Kardiyovasküler Risk Faktörleri Obezite Tip 2 Diabetes Mellitus
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2022 |
Submission Date | April 17, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 1 |