Öğrencilerin beden ve ruh sağlığı ile toplumda başarılı ve üretken olabilmeleri için beslenme çok önemlidir. Öğrencilerin farklı şehirlerdeki üniversiteleri tercih etmeleri ve alıştıkları düzeni bırakmaları yeme ve uyku düzenlerinde değişikliklere neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin Akdeniz Diyetine uyumlarının uyku kalitelerine etkisini incelemektir. Çalışmada Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (MEDAS) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKI) kullanılmıştır. Anket verileri SPSS 22 programında, kategorik değişkenler için frekans dağılımları ve sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Normal dağılan değişkenler için parametrik testler, normal dağılmayan değişkenler için parametrik olmayan testler kullanıldı. İki bağımsız grup arasında fark olup olmadığını belirlemek için bağımsız örneklemler t testi ve One Way ANOVA testi kullanıldı. Korelasyon Analizinde Pearson testi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde öğrenim gören 200 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %55'i kız, %45'i erkektir. Sonuçlara göre cinsiyet ile PUKİ arasında anlamlı bir fark olmadığı (p>0.05), cinsiyet ile MEDAS arasında ise anlamlı bir fark olduğu (p<0.05) sonucuna varılmıştır. Erkek katılımcıların (7.47±2.01) kadın katılımcılardan (6.25±2.18) daha yüksek MEDAS sonuçlarına sahip olduğu, Beden Kütle İndeksi (BKİ) yüksek olan öğrencilerde MEDAS sonucunun düşük olduğu gösterilmiştir. Araştırma sonucunda PUKI ile MEDAS arasında istatistiksel olarak anlamlı, ortalama, ters orantılı bir ilişki bulunmuştur (r = -0.340; p<0.01). Bu sonuca göre katılımcıların Akdeniz diyetine uyumu arttıkça uyku kalitelerinin de arttığı sonucuna varılmıştır.
Nutrition is very important for students to be successful and productive in society with their physical and mental health. The fact that students choose universities in different cities and leave the order they are used to may cause changes in their eating and sleeping patterns. The aim of this study is to examine the effect of university students' adherence to the Mediterranean Diet on their sleep quality. The Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS) and the Pittsburgh Sleep Quality Scale (PUKI) were used in the study. Survey data were used in the SPSS 22 program, frequency distributions for categorical variables and descriptive statistics for numerical variables. Parametric tests were used for the normally distributed variables, and non-parametric tests were used for the non-normally distributed variables. Independent samples T-test and One Way ANOVA test were used to determine whether there was a difference between the two independent groups. Pearson test was used in Correlation Analysis. The sample of the study was realized with 200 people studying at Yeni Yüzyıl University. 55% of the students participating in the study were female and 45% male. According to the results, it was concluded that there was no significant difference between gender and PUKI (p>0.05), but there was a significant difference between gender and MEDAS (p<0.05). It was concluded that male participants (7.47±2.01) had higher MEDAS results than female participants (6.25±2.18). It was concluded that the MEDAS result was low in students with high BMI. As a result of the research, a statistically significant, average, inversely proportional relationship was found between PUKI and MEDAS (r = -0.340; p<0.01). According to this result, it was concluded that as the participant's adherence to the Mediterranean diet increased, their sleep quality also increased.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2022 |
Submission Date | September 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |