Covid-19 ilk olarak 2019 yılında Çin’nin Wuhan şehrinde ortaya çıkmış ve dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de hem ekonomik hem de sosyal olarak ciddi bir şekilde etkilemiştir. Türkiye’de ilk vakanın duyurulduğu 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü de pandemi ilan etmiş ve bu bağlamda toplu olarak bulunabilecek ve virüsü yayabilecek her türlü ortam için önlemler alınmıştır. Eğitim kurumları uzaktan eğitime geçmiş, işyerleri, kafeler, restoranlar kapatılmış ve bu önlemlerin yol açacağı ekonomik ve sosyal kayıplar için devletler teşvik paketleri açıklamıştır. Bu çalışmada; Covid-19 pandemisinin alınan parametrik olmayan önlemler dolayısı ile en çok etkilenen sektörlerden olan kafe ve restoranların Iğdır ili özelinde etkilerinin ve kafe ve restoranların açıklanan teşvik paketlerinden ne ölçüde yararlandıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Katılımcılar ile görüşmeler 2021 Haziran ayında gerçekleştirilmiş ve katılımcı yanıtları “MAXQDA 18” programı kullanılarak analiz edilip ve sonuçları paylaşılmıştır. Yapılan analizler sonucu elde edilen sonuçlara göre; işletme sahiplerinin birçoğunun açıklanan paketlerden yeterince yararlanmadığı ve devlet teşviklerinin yeterli olmadığı bulguları elde edilmiştir.
Covid-19 first appeared in the city of Wuhan, China, in 2019 and has seriously affected Turkey and the world, both economically and socially. On 11 March 2020, when the first case was announced in Turkey, the World Health Organization declared a pandemic. In this context, measures were taken for any environment found collectively and spread the virus. Schools have switched to distance education, workplaces, cafes, and restaurants have closed, and governments have announced incentive packages for the economic and social losses these measures would cause. This study aimed to examine the effects of the Covid-19 pandemic on cafes and restaurants, which are among the most affected sectors due to the non-parametric measures taken in Iğdır province and to what extent cafes and restaurants benefit from the announced incentive packages. In the study, a semi-structured interview technique was applied. Interviews with the participants were held in June 2021, and participant responses were analyzed using the "MAXQDA 18" program, and the results were shared. According to the results of the analysis, it was found that most of the business owners did not benefit enough from the announced packages and that the government incentives were not sufficient.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2021 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | August 8, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 6 |
Title of the Journal in Turkish: Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Title of the Journal in English: Iğdır University Journal of Economics and Administrative Sciences
Abbreviated Title of the Journal: Iğdır iibf dergisi