Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN GENEL EKONOMİK DURUMU

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 57 - 76, 30.12.2018

Öz

Hayvancılık sektörü dünya genelinde olduğu gibi
Türkiye’de de sayısı artan nüfusun dengeli ve yeterli beslenmesine yardımcı
olduğu ve diğer bazı endüstrilere hammadde sağladığı için ülke ekonomilerinde
önemli bir yer tutar. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hayvancılık ve
kırmızı et sektörü de gelişmiştir. Bu ülkeler hayvan ve hayvansal ürün
üretiminde ihracatçı ülke konumundadırlar.
Bu
çalışmada, Dünya genelindeki hayvancılık sektörünün yanında Avrupa Birliği ve
Türkiye’deki hayvancılık sektörünü de kapsayan bazı ekonomik veriler elde
edilerek, sektörde zamanla meydana gelen değişmelerin analiz edilmesi
amaçlanmıştır.

Analizde
kullanılan veriler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ve Food and Agriculture
Organization’un resmi internet sitesindeki veri tabanlarından elde edilmiştir.
Analizler,
Türkiye'deki hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmelerin Avrupa Birliği
ülkeleri ile karşılaştırılması suretiyle yapılmıştır.
Analizler
neticesinde, birçok Avrupa Birliği ülkesine göre Türkiye’nin ekonomik
gelişmişliğinin yetersiz olduğu görülmüştür.





 

Kaynakça

  • BENEK, S. (2007). ‘‘Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Türkiye’deki Tarımsal İşletmelerin Günümüzdeki Durumu’’, Marmara Coğrafya Dergisi, 15: 191-206.
  • ÇAKMAK, E.H. ve KASNAKOĞLU, H. (2001). ‘’Tarım Sektöründe Türkiye ve Avrupa Birliği Etkileşimi: Türkiye’nin AB’ye Üyeliğinin Analizi’’, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara: 1.
  • DPT (2014). Onuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu (2014), T.C. Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • FAOSTAT, 2018. Tarım İstatistikleri İnternet Veritabanı. http://faostat.fao.org/., ( 10.10.2018)
  • MORRİSON J.A, BALCOMBE, K., BAİLEY, A., KLONARİS, S., ve RAPSOMANİKİS, G. (2003). ‘‘Expenditure on Different Categories of Meat in Greece: The Influence of Changing Tastes’’ Agricultural Economics, 28(2): 139-150.
  • PEŞMEN, G., ve YARDIMCI, M. (2008). ‘‘Avrupa Birliği’ne Adaylık Sürecinde Türkiye Hayvancılığının Genel Durumu’’. Veteriner Hekim Dergisi, 79(3): 51-56.
  • REKABET KURULU (2010). ‘‘Türkiye Kırmızı Et Sektörü ve Rekabet Politikası’’ http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2FDocuments%2FSekt%25c3%25b6r%2BRaporu%2Fsektorrap or5.pdf, (10.10.2017).
  • SAYGIN, Ö. ve DEMİRBAŞ, N. (2017). ‘‘Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri’’, Hayvansal Üretim, 58(1):74-80.
  • ŞİMŞEK, E. (2018). ‘’Türkiye ve AB Ülkelerinde Kırmızı Et Üretiminde İşgücü Verimliliğinin Karşılaştırılması’’, Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(1), 86-97.
  • TÜİK (2017). Tarımsal Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr., (08.10.2017).
  • YALÇINKAYA, N., YALÇINKAYA, M.H. ve ÇILBANT, C. (2006). Avrupa Birliği’ne Yönelik Düzenlemeler Çerçevesinde Türk Tarım Politikaları ve Sektörün Geleceği Üzerine Etkisi’’, Yönetim ve Ekonomi Dergisi 13(2):97-118.
  • UZUNDUMLU, A.S. (2012).’’AB Ülkeleri İle Türkiye Tarımsal Yapısının Karşılaştırılması’’, Alınteri Dergisi, 23(B):64-73.
Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 57 - 76, 30.12.2018

Öz

Kaynakça

  • BENEK, S. (2007). ‘‘Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Türkiye’deki Tarımsal İşletmelerin Günümüzdeki Durumu’’, Marmara Coğrafya Dergisi, 15: 191-206.
  • ÇAKMAK, E.H. ve KASNAKOĞLU, H. (2001). ‘’Tarım Sektöründe Türkiye ve Avrupa Birliği Etkileşimi: Türkiye’nin AB’ye Üyeliğinin Analizi’’, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara: 1.
  • DPT (2014). Onuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu (2014), T.C. Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • FAOSTAT, 2018. Tarım İstatistikleri İnternet Veritabanı. http://faostat.fao.org/., ( 10.10.2018)
  • MORRİSON J.A, BALCOMBE, K., BAİLEY, A., KLONARİS, S., ve RAPSOMANİKİS, G. (2003). ‘‘Expenditure on Different Categories of Meat in Greece: The Influence of Changing Tastes’’ Agricultural Economics, 28(2): 139-150.
  • PEŞMEN, G., ve YARDIMCI, M. (2008). ‘‘Avrupa Birliği’ne Adaylık Sürecinde Türkiye Hayvancılığının Genel Durumu’’. Veteriner Hekim Dergisi, 79(3): 51-56.
  • REKABET KURULU (2010). ‘‘Türkiye Kırmızı Et Sektörü ve Rekabet Politikası’’ http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2FDocuments%2FSekt%25c3%25b6r%2BRaporu%2Fsektorrap or5.pdf, (10.10.2017).
  • SAYGIN, Ö. ve DEMİRBAŞ, N. (2017). ‘‘Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri’’, Hayvansal Üretim, 58(1):74-80.
  • ŞİMŞEK, E. (2018). ‘’Türkiye ve AB Ülkelerinde Kırmızı Et Üretiminde İşgücü Verimliliğinin Karşılaştırılması’’, Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(1), 86-97.
  • TÜİK (2017). Tarımsal Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr., (08.10.2017).
  • YALÇINKAYA, N., YALÇINKAYA, M.H. ve ÇILBANT, C. (2006). Avrupa Birliği’ne Yönelik Düzenlemeler Çerçevesinde Türk Tarım Politikaları ve Sektörün Geleceği Üzerine Etkisi’’, Yönetim ve Ekonomi Dergisi 13(2):97-118.
  • UZUNDUMLU, A.S. (2012).’’AB Ülkeleri İle Türkiye Tarımsal Yapısının Karşılaştırılması’’, Alınteri Dergisi, 23(B):64-73.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nigar Alev 0000-0002-0154-6211

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Alev, N. (2018). AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN GENEL EKONOMİK DURUMU. G.Ü. İslahiye İİBF Uluslararası E-Dergi, 2(2), 57-76.