Bu
çalışmada, 3 boyutlu yazıcıların gıda sanayisine nasıl uyarlanabileceği ve
bunun için uygun ekstruderlerin ne tür özelliklerde olması gerektiği ile ilgili
hesaplamalar yapılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, gıda
yapısı şekil oluştururken sergileyeceği reolojik davranışların mümkün olduğunca
doğru tahmin edilebilmesi noktasıdır. Gıdalar yapıları gereği, dış etkenlerin
değişmesiyle, çabuk bozulabilir, tatları değişebilir veya farklı davranışlar
sergileyebilirler. Söz konusu çalışma kapsamında yapılan ön denemelerde 3
boyutlu yazıcılarla imal edilecek olan lokum, pestil ve çikolatanın sıcaklık ve
basınca bağlı olarak olması gereken reolojik özellikleri belirlenecektir.
Buradan çıkacak olan optimum reolojik özelliklere karşılık gelecek olan sıcaklık
ve basınç değerlerine göre uygun ekstruderler kullanarak 3 boyutlu yazıcılardan
yaratıcı şekiller oluşturulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda hali hazırda
elimizde bulunan 3 boyutlu yazıcı için pestil, lokum ve çikolatadan oluşan 3
boyutlu gıdalar üretebilmek için uygun ekstruder sistemi geliştirilecektir.
Geliştirilecek ekstruder, hassas sıcaklık kontrollü olacak, içine konulacak
gıda ürününün bir kısmı veya tamamı istenilen sıcaklığa çıkarılabilecektir. Cam
göstergeli paslanmaz çelik bir hazneden üretilmesi planlanan ekstruder, itki
sistemli yüksek çözünürlüklü bir step motor ile hareketlendirilecek, böylelikle
çok hassas dozajlama yapılabilecektir.
In this study, the use of 3D printers in food industry
and determination of the properties of extruders used for food production were
studied. In extruder design, it is one of the most important points to estimate
the rheological behavior of food structure as it is possible. Foods are
products that, due to their nature, can be rapidly degraded, change their taste
or exhibit different behaviors by changing external factors. In the preliminary
experiments conducted within the scope of the study, rheological properties of
foods such as Turkish delight and chocolate to be produced by using 3-D printer
were determined. By using appropriate extruders according to the temperature
and pressure values corresponding to the optimum rheological properties
obtained from this, it is aimed to develop the suitable extruder system for
producing creative shapes from 3D printers and producing 3D foods composed of
delight and chocolate in 3D printer. In the designed extruder system, thanks to
the sensitive temperature control, it is ensured that some or all of the food
product is put into the desired temperature. In the extruder system produced
from a stainless-steel chamber with glass display, a high-resolution stepper
motor with pusher system is activated and very precise dosing can be performed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering, Mechanical Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Submission Date | April 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 1 |
International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry is lisenced under Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı