The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types
Year 2021,
Volume: 5 Issue: 2, 163 - 170, 28.12.2021
Assiye Özkaya
,
Ayşen Çolak
,
Volkan Okatan
Abstract
This study was carried out to investigate the effects of boric acid and giberallic acid (GA3) applications on yield and quality in strawberry cultivars. In the experiment, 5 different doses of boric acid (Control, 100, 200, 300, 400 and 500 ppm) and GA3 (Control, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm) were applied. As a result of the applications, the average number of flowers was determined between 29.9-50.7. Fruit weights in the experiment varied between 17.1-22.3 g. Brix value varied between 6.3-7.9%. The pH values of the fruits were found between 2.5-2.9. Titratable acidity value was measured between 0.5-1.1 %. It was determined that the applications made a difference in terms of yield and quality in strawberry cultivars.
Thanks
This article is summarized from the master thesis of Assiye ÖZKAYA.
References
- Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
- Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
- Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
- Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
- Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
- Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
- Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
- Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
- Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
- Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
- Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
- Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
- Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
- Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
- Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
- Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
- Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
- Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
- Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
- Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
- Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.
Year 2021,
Volume: 5 Issue: 2, 163 - 170, 28.12.2021
Assiye Özkaya
,
Ayşen Çolak
,
Volkan Okatan
References
- Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
- Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
- Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
- Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
- Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
- Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
- Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
- Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
- Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
- Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
- Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
- Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
- Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
- Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
- Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
- Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
- Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
- Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
- Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
- Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
- Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.