Bu araştırma 2016 yılında
Diyarbakır’ın Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri ve bağlı köylerde yetiştirilen
meyvesi kalitesi ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği mahalli armut
çeşitlerinden 32 genotip üzerinde yürütülmüştür. Seçilen armut genotiplerinde fenolojik
gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler
incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme
başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve tam
çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı (TÇHGS) ve hasat tarihi
belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve
ağırlığı 39.52-263.12 g, meyve boyu 38.03-88.77 mm, meyve eni 40.85-76.97 mm,
meyve sapı uzunluğu 19.87-50.10 mm, meyve sapı kalınlığı 2.45-7.98 mm, çekirdek
eni 2.20-6.14 mm, çekirdek boyu 7.20-12.26 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru
madde miktarı (SÇKM) %10.00-24.90; titre edilebilir asitliği (TA) %0.04-0.60;
meyve suyu pH’sı 4.07-5.26 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli
armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat
durumları da belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde tartılı
derecelendirme yöntemine göre yüksek puan alan 21 HZR 01, 21 SLV 01, 21 SLV 11,
21 SLV 23, 21 SLV 13 ve 21 SLV 14 genotiplerinin diğer genotiplere göre daha
üstün olduğu saptanmıştır.
This
research was carried out in 2016 on 32 genotypes with high fruit quality and
high market value, preferred by the people grown in Diyarbakir’s Silvan, Kulp,
Hazro districts and affiliated villages. Phenological observations were made in
selected pear genotypes and pomological characteristics were examined in
collected fruit samples. The bud burst, the beginning of flowering, the full
flowering, the blooming end date, the flowering time and days from full
flowering to maturity (DFFM), the harvest date were determined as phenological
characteristics. Pomological characteristics of fruit varieties were fruit
weight 39.52-263.12 g, fruit lenght 38.03-88.77 mm, fruit width 40.85-76.97 mm,
fruit stalk length 19.87-50.10 mm, fruit stalk thickness 2.45-7.98 mm, seed
width 2.20-6.14 mm, seed lenght 7.20-12.26 mm, soluble solid content (SSC) in
fruits 10.00-24.90%; titratable acidity (TA) 0.04-0.60%; fruit juice pH 4.07-5.26. In addition to this, fruit shell color, pulp color,
sandiness and flavor conditions are also determined in local pear. All of these
evaluations showed that the genotypes 21 HZR 01, 21 SLV 01, 21 SLV 11, 21 SLV
23, 21 SLV 13 and 21 SLV 14 were higher than the other genotypes
according to the weighed rating method.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Ecology |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2017 |
Submission Date | November 15, 2017 |
Acceptance Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 2 |