Bu çalışma, Iğdır ili Aralık ilçesi sınırlarında
doğal olarak yetişen devekıran (Atraphaxis
spinosa L.) çalısının gelişme dönemlerine göre aylık besin içeriği
değişiminin belirlenmesi amacıyla 2015 yılının Nisan ve Temmuz ayları
arasındaki dönemde yürütülmüştür. Bu amaçla bitki materyallerinde ham protein
(HP), nötr deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF), asit deterjan lignin
(ADL), kuru madde sindirilebilirliği (KMS), sindirilebilir enerji (SE),
metabolik enerji (ME), kuru madde tüketimi (KMT), nispi yem değeri (NYD) ve
kuru ot oranı (KOO) içeriklerinin aylara göre değişimleri belirlenmiştir. Devekıran çalısının gelişme gösterdiği 7 aylık
dönem boyunca sahip olduğu HP, NDF, ADF, ADL, KMS, SE, ME, KMT, NYD ve
KOO değerleri sırasıyla %5.93-12.79,
%44.41-68.28, %27.13-47.13, %3.62-14.46, %52.18-67.75, 2.50-3.17 Mcal kg-1,
2.05-2.60 Mcal kg-1,
%1.75-2.71, 71.46-142.32 ve %27.33-70.66
aralığında belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, olgunlaşmanın artmasıyla
istenen kalite özelliklerinin düştüğü, arzu edilmeyen kalite değerlerinin ise
artığı görülmüştür.
This study was conducted to
determine the monthly nutrient content changes according to the developmental
stages of the goat’s wheat manna (Atraphaxis
spinosa L.) which spontaneously grows in the Aralık district of Iğdır
province between April and July in 2015. In this study, Crude
protein (CP), Neutral Detergent Fiber (NDF), Acid Detergent Fiber (ADF), Acid
Detergent Lignin (ADL), Dry Matter Digestibility (DMD), Digestible Energy (DE),
Metabolizable Energy (ME), Dry Matter Intake (DMI), d Relative Feed Value (RFV) and
Dry Matter Rate (DMR) contents of Goat’s wheat manna was determined. Changes
according to month CP, NDF, ADF, ADL, DMD, DE, ME, DMI, RFV and DMR value of
goat’s wheat manna were 5.93-12.79%, 44.41-68.28%, 27.13-47.13%,
3.62-14.46%, 52.18-67.75%, 2.50-3.17 Mcal
kg-1, 2.05-2.60 Mcal kg-1,
1.75-2.71%, 71.46-142.32 ve 27.33-70.66%,
respectively. According to the results of the research, with the maturation,
the undesirable nutritional values increased, as the desired quality
characteristics decreased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Field Crops |
Authors | |
Publication Date | June 20, 2018 |
Submission Date | December 14, 2017 |
Acceptance Date | January 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 1 |