This
research was carried out to determine effects on some nutrient content of
different row spacing (17.5, 35, 52.5 and 70 cm) and intra-row spacing (10, 20, 30 and 40 cm) of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in the
Agricultural Practice and Research Center of Igdir University in 2017. In the
experiment, CP (Crude protein), NDF (Neutral Detergent Fiber), ADF (Acid
Detergent Fiber), DMD (Dry Matter Digestibility), DE (Digestible Energy), ME
(Metabolizable Energy), DMI (Dry Matter Intake) and RFV (Relative Feed Value)
was examined. The study was established according to randomized complete block
factorial experiment design with three replications According to the results of
the study, the effect of the changes in row spacing on the HP, NDF and NYD
values of the quinoa plant were found to be significant, while the effect on
the examined other properties was not statistically significant. While the
highest crude protein content was obtained in 70 cm row spacing, the lowest
crude protein ratios were obtained in 35 cm row spacing. The lowest NDF ratios
were 17.5 and 70 cm, the highest relative feed values were obtained in 17.5 and
70 cm row spacing. Changes in intra-row spacing, the effect on nutrient content
of quinoa was not significant. According to the results of the research, if the
quinoa plant is sowing at 70 cm row spacing, it was determined that the plant
would have a significant contribution to animal nutrition due to the high
percentage of HP and NYD, because of the low rate of NDF.
Araştırma
farklı sıra arası (17.5, 35, 52.5 ve 70
cm) ve sıra üzeri (10, 20, 30 ve 40 cm) mesafelerinin kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin
bazı besin içerikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2017 yılında Iğdır
Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün Melekli
Araştırma İstasyonunda yürütülmüştür. Denemede ham protein (HP), nötral
deterjan lif (NDF) oranı, asit deterjan lif (ADF) oranı, kuru madde
sindirilebilirliği (KMS), sindirilebilir enerji (SE), metabolik enerji (ME),
kuru madde tüketimi (KMT), nispi yem değeri (NYD) incelenmiştir. Deneme,
tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre sıra aralıklarındaki değişimler
kinoa bitkisinin HP, NDF ve NYD
değerleri üzerine etkisi önemli bulunurken, incelenen diğer özellikler üzerine
etkisi istatistiki açıdan önemli olmamıştır. Buna göre en yüksek ham protein
oranı 70 cm sıra aralığında elde edilirken, en düşük ham protein oranları 35 cm
sıra aralığında elde edilmiştir. En düşük NDF oranları 17.5 ve 70 cm, en yüksek nispi yem değerleri ise 17.5 ve 70
cm sıra aralıklarında elde edilmiştir. Farklı sıra üzeri mesafelerinin ise
kinoa’nın besin içerikleri üzerine etkisi önemli olmamıştır. Araştırma
sonuçlarına göre, Kinoa bitkisinin 70 cm sıra aralığı mesafesinde ekilmesi
durumunda yüksek oranda HP ve NYD, düşük oranda NDF alınması nedeniyle hayvan
beslenmesine önemli katkı sağlayacağı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Field Crops |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | November 21, 2018 |
Acceptance Date | December 14, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |