This study was conducted to aim select the ones
that are superior in terms of fruit quality among the clones belonging to local
Alişar pear variety growing in Şebinkarahisar (Giresun) district. For this
purpose, 27 Alişar pear clones were taken into consideration and 12 clones were
selected by a “weighted ranked method’’ based on fruit weight, soluble solids
content, titratable acidity, seed number, grittiness and taste. In selected
clones were investigated fruit weight, fruit length, fruit diameter, fruit
width, fruit flesh firmness, peel thickness, fruit stalk lenght, fruit stalk
thickness, seed number, flower pit depth, flower pit width, seed house length,
seed house width, pH, soluble solids content and titratable acidity as fruit
characteristics. In selected Alişar pear clones were determined that
statistically significant differences in terms of investigated fruit
characteristics (P<0.05). In selected clones were found fruit weight between
69.20 g and 141.91 g, flesh firmness 4.69 kg cm-2 and 9.07 kg cm-2,
pH value 4.29 and 5.18, soluble solids content 13.32% and 18.85% and titratable
acidity amount 0.92% and 1.51%. In result of study was determined that great
variation in terms of investigated fruit characteristics between selected
clones. Investigation under the same conditions by grafting of the selected
clones is important in terms of obtaining more objective results.
Bu çalışma Şebinkarahisar (Giresun) ilçesinde
yetiştirilen Alişar mahalli armut çeşidine ait klonlar içerisinde meyve
kalitesi bakımından üstün olanları seçmek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla
çalışmada 27 Alişar armut klonu değerlendirmeye alınmış ve meyve ağırlığı, suda
çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik miktarı, çekirdek
sayısı, kumluluk durumu ve tat parametrelerine bağlı olarak tartılı
derecelendirme yöntemine göre 12 klon seçilmiştir. Seçilen klonlarda meyve
özellikleri olarak meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve eni, meyve genişliği,
meyve eti sertliği, kabuk kalınlığı, meyve sap uzunluğu, meyve sap kalınlığı,
çekirdek sayısı, çiçek çukur derinliği, çiçek çukur genişliği, çekirdek evi boyu,
çekirdek evi genişliği, pH, suda çözünebilir kuru madde ve titre edilebilir
asitlik parametreleri incelenmiştir. Seçilen Alişar armudu klonlarında
incelenen meyve özellikleri bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar
belirlenmiştir (P<0.05). Seçilen klonlarda meyve ağırlığı 69.20 g ile 141.91
g, meyve eti sertliği 4.69 kg cm-2 ile 9.07 kg cm-2, pH
değeri 4.29 ile 5.18, suda çözünebilir kuru madde miktarı %13.32 ile %18.85 ve
titre edilebilir asitlik miktarı %0.92 ile %1.51 arasında belirlenmiştir.
Çalışma sonucunda incelenen meyve özellikleri bakımından seçilen klonlar
arasında büyük bir varyasyon olduğu saptanmıştır. Seçilen klonların aşılanarak
aynı koşullar altında incelenmesi daha objektif sonuçlar elde edilmesi
bakımından önem arz etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | January 15, 2019 |
Acceptance Date | March 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |