Common bean genetic resources cannot be adequately
evaluated in breeding studies in our country, thus the number of cultivars
developed and production amount are not sufficient. Therefore, it is very
crucial to reveal the richness of common bean genetic resources, and to use
them for the developing new cultivars and an alternative agricultural system in
the country. In the present study, common bean genotypes collected from Western
Anatolia Region of Turkey in 2015-2016 were grown on the experimental farm of
Bolu Abant Izzet Baysal University, during 2016 growing season. Genotypes were
described in terms of 53 morphological characteristics according to the type
identification criteria specified by IPGRI (International Plant Genetic
Resources Institute) & EU-CPVO (European Union Community Plant Variety
Office) and VRSCC (Variety Registration and Seed Certification Center). It was
determined that genotypes revealed significant differences in terms of
qualitative and quantitative characteristics. As a result of the correlation
analysis of the plant growth characteristics, it was determined that seed yield
per plant was significantly correlated with plant height, number of pods per
plant and number of seeds per pod. Result of Principal Component Analysis
(PCA), 10 principal components axes were obtained from 53 morphological traits.
These axes represented 68.59% of the total variation. Genotypes were divided in
terms of growth patterns, pod features and yield characteristics in biplot
analysis, which reveals genotype x trait relationship. As a consequence of
cluster analysis, genotypes were divided into two main groups in terms of 53
morphological traits. It was observed that the most basic character in the
separation of groups is the growth habit. It was thought that the data obtained
from this study will serve as starting point for the near future breeding and
genetic studies.
Ülkemizde fasulye genetik kaynakları, ıslah
çalışmalarında yeterince değerlendirilemediğinden, geliştirilen çeşit sayısı ve
üretim miktarı yeterli düzeyde değildir. Bu nedenle, ülkemizde fasulye gen
kaynakları yönünden mevcut zenginliğin yapılacak araştırmalarla ortaya
çıkarılması, bunların yeni çeşit geliştirme ve alternatif tarım sistemlerinde
kullanılması oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada, 2015-2016 yıllarında
Türkiye’nin Batı Anadolu Bölgesi’ndeki farklı fasulye yetiştirme alanlarından
toplanan yerel kuru fasulye genotipleri, 2016 yılı yetiştirme sezonunda Bolu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi deneme alanında yetiştirilmiştir. Fasulye
genotipleri, IPGRI (International Plant Genetic Resources Institute) &
EU-CPVO (European Union Community Plant Variety Office) ve TTSM (Tohumluk
Tescil ve Sertifikasyon Merkezi) tarafından belirtilen çeşit tanımlama
kriterlerine göre 53 morfolojik özellik yönünden tanımlanmıştır. Fasulye genotiplerinin
kalitatif ve kantitatif özellikler bakımından belirgin farklılıklar gösterdiği
belirlenmiştir. Bitki büyüme özelliklerine ait korelasyon analizi sonucunda
tane verimi ile bitki boyu, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı arasında
anlamlı ve önemli düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir. Temel Bileşen Analizi
(TBA) sonucunda incelenen 53 özellik ile ilgili olarak birbirinden bağımsız 10
adet temel bileşen ekseni elde edilmiştir. Bu eksenlerin toplam varyasyonun
%68.59’unu temsil ettiği belirlenmiştir. Genotip x özellik ilişkisini gösteren
biplot analizinde; genotipler, büyüme şekilleri, bakla özellikleri ve verim
özellikleri yönünden ayrılmıştır. Kümeleme analizi sonucunda fasulye
genotiplerinin ele alınan 53 karakter yönünden iki ana gruba ayrıldığı tespit
edilmiştir. Grupların ayrılmasındaki en temel karakterin büyüme formu olduğu
gözlemlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilerin, yakın gelecekte yapılacak
ıslah ve genetik çalışmaların başlangıç noktasını oluşturacağı düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Field Crops |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | February 20, 2019 |
Acceptance Date | March 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |