Research Article
BibTex RIS Cite

NaCl Stresinin Yem Bezelyesinin Klorofil ve Mineral İçeriğine Etkisi

Year 2020, Volume: 6 Issue: 3, 562 - 569, 21.12.2020
https://doi.org/10.24180/ijaws.757855

Abstract

Araştırma bazı yem bezelyesi genotiplerinde tuz konsantrasyonlarının (0, 25, 50, 75, 100, 125 ve 150 mM) bitkinin klorofil ve mineral madde içeriğine etkisini belirlemek amacıyla, saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Deneme tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada yaprağın SPAD değeri, toprak üstü aksamın Na, Ca, K, P konsantrasyonu, K Na-1 ve CaNa-1 oranı belirlenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda, P konsantrasyonu hariç incelenen diğer özellikler bakımından genotip x tuz dozu interaksiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Tuz stresi karşısında bitkilerin klorofil, fosfor, potasyum içeriği ile K Na-1 oranı azalırken, Ca ve Na konsantrasyonu artmıştır. Araştırmada incelenen genotiplerin tamamında artan tuz dozları ile birlikte, bitkinin toprak üstü aksamında biriken Na miktarı da artmış, ancak artış hızı bütün genotiplerde aynı olmamıştır.

Supporting Institution

Bu araştırma Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.

Project Number

TF 1462

References

  • Arslan, H., Hacıömeroğlu, G., & Bahadır, M. (2008). Bafra ovasında sulama suyu tuzluluğu üzerine etkisinin ve tuzluluğun yıllık değişiminin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Sulama ve Tuzlanma Konferansı, Şanlıurfa.
  • Bilgili, U., Carpici, E.B., Aşık, B. B., & Celik, N. (2011). Root and shoot response of common vetch (Vicia sativa L.), forage pea (Pisum sativum L.) and canola (Brassica napus L.) to salt stress during early seedling growth stages. Turkish Journal of Field Crops, 16(1), 33-38.
  • Cemek, B., Güler, M., & Arslan, H. (2006). Bafra ovası sağ sahil sulama alanındaki tuzluluk dağılımının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 63-72.
  • Çağırgan, Ç. (2015). Yerel karpuz genotiplerinin tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Çulha, Ş., & Çakırlar, H. (2011). Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11, 11-34.
  • Dölek, M. N. (2009). Değişik karpuz genotiplerinin tuz stresine tolerans düzeylerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Eker, S., Cömertpay, G., Konuşkan, Ö., Ülger, A.C., Öztürk, L., & Çakmak, İ. (2006). Effect of salinity stress on dry matter production and ion accumulation in hiybrid maize varietes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 30, 365-373.
  • Kacar, B., Katkat, V., & Öztürk, Ş. (2009). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları, Yayın No: 848, Ankara.
  • Kaymak, G., & Acar, A. (2020). Orman üçgülü (Bituminaria bituminosa L.) genotiplerinin tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(1), 51-58.
  • Keser, Ö., Çolak, G., & Caner, N. (2009). Tuza toleransı farklı iki kültür bitkisinde bazı fizyolojik ve makromorfolojik parametreler üzerine Na2CO3 tipi tuz stresi etkileri. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(2), 64-80.
  • Kıpçak, S., Ekincialp, A., Erdinç, Ç., Kabay, T., & Şensoy, S. (2019). Tuz stresinin farklı fasulye genotiplerinde bazı besin elementi içeriği ile toplam antioksidan ve toplam fenol içeriğine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(1), 136-144.
  • Korkmaz, K., 2014. Sözlü görüşme. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü. Kuşvuran, Ş., Ellialtıoğlu, Ş., Abak, K., & Yaşar, F. (2007). Bazı kavun (Cucumis sp.) genotiplerinin tuz stresine tepkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4), 395-404.
  • Kuşvuran, Ş., Yaşar, F., Abak, K., & Ellialtıoğlu, Ş. (2008). Tuz stresi altında yetiştirilen tuza tolerant ve duyarlı Cucumis sp.’nin bazı genotiplerinde lipid peroksidasyonu, klorofil ve iyon miktarlarında meydana gelen değişimler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1), 13-20.
  • Kuşvuran, Ş. (2010). Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Minitab. (2010). Minitab 17. State College, Pennsylvania.
  • Najafi, F., Khavari-Nejad, R. A., Rastgar-Jazii, F., & Sticklen, M. (2006). Physiological changes in pea (Pisum sativum L. cv. Green Arrow) under NaCl salinity. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9(5), 974–978.
  • Ozturk, L., Demir, Y., Unlukara, A., Karatas, I., Kurunc, A., & Duzdemır, O. (2012). Effects of long term salt stress on antioxidant system, chlorophyll and proline contens in pea leaves. Romanian Biotechnological Letters, 17(3), 7227-7236.
  • Özen, H. Ç., & Onay, A. (2007). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları, Yayın No:1220, Ankara.
  • Shahid, M. A., Balal, R. M., Pervez, M. A., Abbas, T., Ashfaq, M., Ghazanfar, U., Afzal, M., Rashid, A., Garcia-Sanchez, F., & Mattson, N. S. (2012). Differential response of pea (Pisum sativum L.) genotypes to salt stress in relation to the growth, physiological attributes antioxidant activity and organic solutes. Australian Journal of Crop Science, 6(5), 828-838.
  • Shahid, M. A., Pervez, M. A., Balal, R. M., Ayyub, C. M., Ghazanfar, U., Abbas, T., Rashid, A., Garcia-Sanchez, F., Mattson, N. S., & Akram, A. (2011). Effect of salt stress on growth, gas Exchange attributes and chlorophyll contents of pea (Pisum sativum). African Journal of Agricultural Research, 6(27), 5808-5816.
  • Uzun, A., Gün, H., & Açıkgöz, E. (2012). Farklı gelişme dönemlerinde biçilen bazı yem bezelyesi (Pisum arvense) çeşitlerinin ot, tohum ve ham protein verimlerinin belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 27-38.
  • Yağmur, M., Kaydan, D., & Okut, N. (2006). Potasyum uygulamasının tuz stresindeki arpanın fotosentetik pigment içeriği, ozmotik potansiyel, K+/Na+ oranı ile bitki büyümesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 188-194.
  • Yılmaz, E., Tuna, A. L., & Bürün, B. (2011). Bitkilerin tuz stresi etkilerine karşı geliştirdikleri tolerans stratejileri. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7(1), 46-66.
  • Yıldırım, B., Yaşar, F., Terzioğlu, Ö., Tamkoç, A., & Türközü, D. (2008). Effect of salinity stress on nutrient composition of field pea genotypes. Journal of Animal and Veterinary Advences, 7(8), 944-948.

Effect of NaCl Stress on Chlorophyll and Mineral Content of Forage Pea

Year 2020, Volume: 6 Issue: 3, 562 - 569, 21.12.2020
https://doi.org/10.24180/ijaws.757855

Abstract

The research was carried out as a pot experiment in order to determine the effect of salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125 and 150 mM) on the chlorophyll and mineral content of some forage pea genotypes. The experiment was established in randomized plots according to factorial design with 3 replications. In the research, the SPAD value of the leaf, Na, Ca, K, P concentration, K Na-1 and CaNa ratio of the aboveground components were determined. As a result of the analysis of variance, genotype x salt dose interaction was found to be statistically significant in terms of other properties except P concentration. In the face of salt stress, chlorophyll, phosphorus, potassium content and K Na-1 ratio of plants decreased while Ca and Na concentration increased. In all of the genotypes studied, the amount of Na accumulated in the above-ground parts of the plant increased with increasing salt doses, but the rate of increase was not the same in all genotypes.

Project Number

TF 1462

References

  • Arslan, H., Hacıömeroğlu, G., & Bahadır, M. (2008). Bafra ovasında sulama suyu tuzluluğu üzerine etkisinin ve tuzluluğun yıllık değişiminin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Sulama ve Tuzlanma Konferansı, Şanlıurfa.
  • Bilgili, U., Carpici, E.B., Aşık, B. B., & Celik, N. (2011). Root and shoot response of common vetch (Vicia sativa L.), forage pea (Pisum sativum L.) and canola (Brassica napus L.) to salt stress during early seedling growth stages. Turkish Journal of Field Crops, 16(1), 33-38.
  • Cemek, B., Güler, M., & Arslan, H. (2006). Bafra ovası sağ sahil sulama alanındaki tuzluluk dağılımının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 63-72.
  • Çağırgan, Ç. (2015). Yerel karpuz genotiplerinin tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Çulha, Ş., & Çakırlar, H. (2011). Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11, 11-34.
  • Dölek, M. N. (2009). Değişik karpuz genotiplerinin tuz stresine tolerans düzeylerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Eker, S., Cömertpay, G., Konuşkan, Ö., Ülger, A.C., Öztürk, L., & Çakmak, İ. (2006). Effect of salinity stress on dry matter production and ion accumulation in hiybrid maize varietes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 30, 365-373.
  • Kacar, B., Katkat, V., & Öztürk, Ş. (2009). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları, Yayın No: 848, Ankara.
  • Kaymak, G., & Acar, A. (2020). Orman üçgülü (Bituminaria bituminosa L.) genotiplerinin tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(1), 51-58.
  • Keser, Ö., Çolak, G., & Caner, N. (2009). Tuza toleransı farklı iki kültür bitkisinde bazı fizyolojik ve makromorfolojik parametreler üzerine Na2CO3 tipi tuz stresi etkileri. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(2), 64-80.
  • Kıpçak, S., Ekincialp, A., Erdinç, Ç., Kabay, T., & Şensoy, S. (2019). Tuz stresinin farklı fasulye genotiplerinde bazı besin elementi içeriği ile toplam antioksidan ve toplam fenol içeriğine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(1), 136-144.
  • Korkmaz, K., 2014. Sözlü görüşme. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü. Kuşvuran, Ş., Ellialtıoğlu, Ş., Abak, K., & Yaşar, F. (2007). Bazı kavun (Cucumis sp.) genotiplerinin tuz stresine tepkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4), 395-404.
  • Kuşvuran, Ş., Yaşar, F., Abak, K., & Ellialtıoğlu, Ş. (2008). Tuz stresi altında yetiştirilen tuza tolerant ve duyarlı Cucumis sp.’nin bazı genotiplerinde lipid peroksidasyonu, klorofil ve iyon miktarlarında meydana gelen değişimler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1), 13-20.
  • Kuşvuran, Ş. (2010). Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Minitab. (2010). Minitab 17. State College, Pennsylvania.
  • Najafi, F., Khavari-Nejad, R. A., Rastgar-Jazii, F., & Sticklen, M. (2006). Physiological changes in pea (Pisum sativum L. cv. Green Arrow) under NaCl salinity. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9(5), 974–978.
  • Ozturk, L., Demir, Y., Unlukara, A., Karatas, I., Kurunc, A., & Duzdemır, O. (2012). Effects of long term salt stress on antioxidant system, chlorophyll and proline contens in pea leaves. Romanian Biotechnological Letters, 17(3), 7227-7236.
  • Özen, H. Ç., & Onay, A. (2007). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları, Yayın No:1220, Ankara.
  • Shahid, M. A., Balal, R. M., Pervez, M. A., Abbas, T., Ashfaq, M., Ghazanfar, U., Afzal, M., Rashid, A., Garcia-Sanchez, F., & Mattson, N. S. (2012). Differential response of pea (Pisum sativum L.) genotypes to salt stress in relation to the growth, physiological attributes antioxidant activity and organic solutes. Australian Journal of Crop Science, 6(5), 828-838.
  • Shahid, M. A., Pervez, M. A., Balal, R. M., Ayyub, C. M., Ghazanfar, U., Abbas, T., Rashid, A., Garcia-Sanchez, F., Mattson, N. S., & Akram, A. (2011). Effect of salt stress on growth, gas Exchange attributes and chlorophyll contents of pea (Pisum sativum). African Journal of Agricultural Research, 6(27), 5808-5816.
  • Uzun, A., Gün, H., & Açıkgöz, E. (2012). Farklı gelişme dönemlerinde biçilen bazı yem bezelyesi (Pisum arvense) çeşitlerinin ot, tohum ve ham protein verimlerinin belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 27-38.
  • Yağmur, M., Kaydan, D., & Okut, N. (2006). Potasyum uygulamasının tuz stresindeki arpanın fotosentetik pigment içeriği, ozmotik potansiyel, K+/Na+ oranı ile bitki büyümesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 188-194.
  • Yılmaz, E., Tuna, A. L., & Bürün, B. (2011). Bitkilerin tuz stresi etkilerine karşı geliştirdikleri tolerans stratejileri. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7(1), 46-66.
  • Yıldırım, B., Yaşar, F., Terzioğlu, Ö., Tamkoç, A., & Türközü, D. (2008). Effect of salinity stress on nutrient composition of field pea genotypes. Journal of Animal and Veterinary Advences, 7(8), 944-948.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Botany
Journal Section Field Crops
Authors

Özlem Önal Aşcı 0000-0002-9487-9444

Hatice Zambi This is me 0000-0003-3196-5772

Project Number TF 1462
Publication Date December 21, 2020
Submission Date July 8, 2020
Acceptance Date November 5, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Önal Aşcı, Ö., & Zambi, H. (2020). NaCl Stresinin Yem Bezelyesinin Klorofil ve Mineral İçeriğine Etkisi. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 6(3), 562-569. https://doi.org/10.24180/ijaws.757855

17365       17368       17367        17366      17369     17370