In this study, the effectiveness of indole-3-acetic acid (IAA) applications in providing salt stress tolerance in tomato was investigated. TOM-141 (tolerant) and TOM-139 (sensitive) genotypes and AG5668 tomato cultivar were used as materials in the study. For stress plants, salt (200 mM NaCl) stress was initiated at 3 true leaf stages. Control plants were irrigated with nutrient solution. In IAA applications, 0.05, 0.25, 0.50, 0.75, 1.00 and 2.00 mM doses were used together with salt stress, and it was applied as a foliar spray once a week. Salt stress caused a decrease in plant growth parameters, YOSI, K and Ca ion concentration, total chlorophyll and carotenoid and total flavonoid content in tomato genotypes; Na and Cl ion concentration, MDA and total phenolic substance content increased. On the other and, in IAA applications with salt stress, on average 8-93% in fresh and dry weight; 7-65% in stem length and diameter; 22-329% in leaf number and area, 18-30% in YOSI values; 12-34% in K content; 9-37% in Ca content; 3-125% in total chlorophyll and carotenoid content; 7-107% improvement was achieved in total phenolic substance and flavonoid content compared to salt stress. This change was determined as 2-73% improvement in salt stress conditions in AG5668 tomato variety, 2-39% in TOM-141 genotype and 3-221% in TOM-139 genotype The decrease in Na, Cl and MDA levels at the genotype level with IAA application was 11-31% in AG5668, 12-21% in TOM141 and 16-35% in TOM 139. As a result of the study, it was determined that IAA applications improved the negativities caused by salt stress at varying rates and were effective in increasing tolerance, and 0.25 mm and 0.50 mM IAA applications came to the fore in terms of this positive effect among the applications.
KYO080120L04
Bu çalışmada, domateste tuz stresine toleransın sağlanmasında indole-3-acetic acid (IAA) uygulamalarının etkinliği incelenmiştir. Çalışmada materyal olarak TOM-141 (tolerant) ve TOM-139 (hassas) genotipler ile AG5668 domates çeşidi kullanılmıştır. Stres bitkileri için, 3 gerçek yapraklı aşamada tuz (200 mM NaCl) stresine başlanmıştır. Kontrol bitkileri ise besin çözeltisi ile sulanmıştır. IAA uygulamalarında ise tuz stresi ile birlikte 0.05, 0.25, 0.50, 0.75, 1.00 ve 2.00 mM dozlarına yer verilmiş, haftada bir kez olmak üzere yapraktan spreyleme şeklinde uygulanmıştır. Tuz stresi domates genotiplerinde bitki büyüme parametreleri ile YOSİ, K ve Ca iyon konsantrasyonu, toplam klorofil ve karotenoid ve toplam flavanoid içeriğinde azalmaya neden olmuş; Na ve Cl iyon konsantrasyonu, MDA ve toplam fenolik madde içeriğinde ise artış meydana gelmiştir. Buna karşın, tuz stresi ile birlikte IAA uygulamalarında tuz stresine oranla ortalama olarak yaş ve kuru ağırlıkta %8-93; gövde boyunda ve çapında %7-65; yaprak sayısı ve alanında %22-329, YOSİ değerlerinde %18-30; K içeriğinde %12-34; Ca içeriğinde %9-37; toplam klorofil ve karotenoid içeriğinde %3-125; toplam fenolik madde ve flavanoid içeriğinde %7-107 oranlarında iyileşme sağlanmıştır. Bu değişim AG5668 domates çeşidinde %2-73; TOM-141 genotipinde %2-39 ve TOM-139 genotipinde ise %3-221 düzeyinde tuz stresi koşullarında iyileşme biçiminde kendini göstermiştir. IAA uygulaması ile genotipler düzeyinde Na, Cl ve MDA düzeyinde meydana gelen azalma AG5668’de %11-31, TOM141’de %12-21 ve TOM 139’da %16-35 düzeyinde gerçekleşmiştir. Çalışma sonucunda, IAA uygulamalarının tuz stresinden kaynaklanan olumsuzlukları değişen oranlarda iyileştirdiği ve toleransı artırmada etkili olduğu, uygulamalar arasında bu olumlu etki açısından 0.25 mM ve 0.50 mM IAA uygulamalarının ön plan çıktığı belirlenmiştir.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
KYO080120L04
Bu çalışma Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından KYO080120L04 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Project Number | KYO080120L04 |
Publication Date | April 15, 2022 |
Submission Date | December 7, 2021 |
Acceptance Date | February 14, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 1 |