Salt stress is one of the abiotic
stresses that limit agricultural productivity. Salinity caused oxidative stress
in plants by accelerating production and accumulation rate of active oxygen
species such as superoxide radical, hydrogen peroxide, hydroxyl radical and
singlet oxygen. However, plants have evolved an efficient antioxidant
protective system by preventing the production or detoxifying active oxygen
species. Enzymatic and non-enzymatic components of this system are responsible
for protecting plants from oxidative damages. Plant species that can increase
their antioxidant activity have generally been accepted to be resistant to salt
stress. In this study, the components of antioxidant system and changes in
these components under salt stress have been discussed.
Tuz stresi tarımsal verimliliği kısıtlayan abiyotik stres faktörlerinden
biridir. Tuz stresi bitkilerde süperoksit radikali, hidrojen peroksit,
hidroksil radikali ve tekil oksijen gibi aktif oksijen türlerinin oluşum ve
birikim hızlarını artırarak oksidatif strese neden olur. Ancak bitkilerde reaktif
oksijen türlerinin oluşumunu engelleyerek ya da oluşan reaktif oksijen
türlerini detoksifiye ederek koruma sağlayan etkili bir antioksidan sistem
gelişmiştir. Bu sistemin enzimatik ve enzimatik olmayan bileşenleri bitkileri
oksidatif hasarlarından korumaktan sorumludur. Tuz stresi altında antioksidan
aktivitesini artırabilen bitki türlerinin tuza dayanıklı olduğu kabul
edilmektedir. Bu derlemede antioksidan sistemin bileşenleri ve tuz stresi
altında bu bileşenlerde meydana gelen değişimler tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2019 |
Submission Date | September 20, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |